Slecht kunstadvies

De adviezen van Paul Adriaanse aan de kunstsector in crisistijd (nrc.next, 27 februari) zijn wel bijzonder gemakzuchtig. In deze tijden waarin consumenten dagelijks krijgen ingepeperd dat het de komende tijd heel slecht zal gaan, is het verhogen van entreeprijzen voor culturele evenementen een domme zet. Ronduit ergerlijk is zijn pleidooi voor `de revival van de getormenteerde kunstenaar op z`n zolderkamer`. Een modale professionele popmuzikant verdient 12.000 euro per jaar. Bruto. Inclusief zijn bijbaantje. Genoeg kwelling dus om nu al een hele generatie `frisse bandjes` te laten opstaan. Het underground-clubcircuit dat in de jaren 80 in de slipstream van de recessie ontstond, leverde trouwens helemaal geen frisse bandjes op, maar een dj-cultuur. Een dj was toen nog goedkoper dan een bandje.