Over honden

De hond van Martin Bril (Mijn leven als hond, Prometheus, 156 blz. € 12,50)
De hond van Martin Bril (Mijn leven als hond, Prometheus, 156 blz. € 12,50)

In aanloop naar de aan dieren gewijde Boekenweek zijn de deuren van de ‘Literaire Zoo’ wijd open gezet. Hoogste tijd om aan de slag te gaan met de boeken die alleen al over honden zijn verschenen.

Om maar meteen met een blindengeleidehond te beginnen: Vincent Bijlo bedacht er een die onbarmhartig werd uitgescholden door zijn baas, waarop het dier een andere hond besprong, de AIVD in het verderf stortte, opgespoord werd middels een DNA-test, waarna alles toch nog goed afliep. Dat gebeurt alleen in een roman (De Ottomaanse herder, De Arbeiderspers, 136 blz. € 15,95).

Veel kalmer zijn de twee honden van Martin Bril en Jan Siebelink. Gevoelsbeesten, dat merk je meteen. De hond van Martin Bril (Mijn leven als hond, Prometheus, 156 blz. € 12,50) figureerde in het openingsverhaal over het zieke en daardoor steeds aanhankelijker wordende baasje van de hond. ‘Sentimenteel verhaal, maar ach’, dacht de Hondenmepper, ‘Bovendien schrijft Bril mooi over het geluid van een merel in de ochtend.’ De échte gevoelshond van de Nederlandse letteren is Tikker, van Jan Siebelink (Mijn leven met Tikker, De Bezige Bij, 208 blz. € 12,50). Dat dier, wier leven tien jaar terug al te boek werd gesteld, wordt beschreven als een unieke hond, eigenlijk alleen geïnteresseerd in zijn baas – óók in seksuele zin. Waarbij die baas tot het uiterste gaat om zich in zijn hazewind in te leven. ‘Weer sloeg ze de staart opzij, hield hem toen hoog terwijl ze zich op haar ellebogen liet zakken […] Haar smalle, donkere spleet was gezwollen.’ Je zou haast denken dat die Siebelink er zélf op wil springen. Er zou eens een studie gemaakt moeten worden naar de rol van schaamteloosheid in het oeuvre van Jan Siebelink.

Kattenmensen zijn vooral geïnteresseerd in rust, hondenmensen vooral in seks. Hans Dorrestijn heeft een enorme hekel aan honden, en schreef daar een boek over (Het anti-hondenboek, Nijgh & Van Ditmar, 160 blz. € 10,-). Ook bij J.M.A. Biesheuvel is het lot van het hondje Dolly een weinig prettig. Ze vindt de dood in het gelijknamige verhaal in het verder nogal tamme verzamelbundeltje Ik haat dieren (TM Trademark, 124 blz. € 10,-).

Je zou wee worden van al die dierenliefde. Hoogste tijd om te lunchen met een mooi gebraden konijn volgens het recept van Sylvia Witteman (Het lekkerste dier, De Arbeiderspers, 120 blz. € 12,50) die met een net verteerbare meligheid een vegetarische vriend tot het vlees eten wil bekeren.

Arjen Fortuin