La cuisine poubelle

Mijn zwager vertelde me eens het bizarre verhaal van een dispuutsgenoot die iedere dag één ding uit de vuilnisbak at. Niet uit armoe, niet uit anti-kapitalisme, niet eens uit solidariteit met de zwervende medemens, maar in de overtuiging dat dit zijn weerstand ten goede kwam. Naast die ene dagelijkse appelschil of aangevreten kouwe tosti, at-ie net zo doodnormaal als jij en ik.

Of de man het nog steeds doet weet ik niet, noch hoe het met zijn gezondheid is gesteld. Misschien heeft hij net de Mount Everest beklommen. Maar voor ’t zelfde geld is-ie intussen doodgegaan aan een gluiperige schimmel. Hoe dan ook, feit is dat er ongelofelijk veel voedsel klakkeloos wordt weggegooid. En feit is ook dat een deel van dat voedsel met een beetje inspanning en creativiteit nog prima eetbaar is.

Een paar ideeën:

Maak je eigen paneermeel van oud brood. Verwarm de oven op 100 graden. Snijd de korsten van het brood en leg ze naast elkaar op het ovenrooster. Schuif het rooster midden in de oven en laat het brood in een half uur tot een uur uitdrogen. Maal de boterhammen fijn in een keukenmachine of verkruimel ze door ze tegen elkaar aan te wrijven. Bewaar in ziplock-zakjes in de vriezer.

Bak schuimpjes van overgebleven eiwitten. Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop met een elektrische mixer de eiwitten in een, beslist vetvrije, kom tot ze schuimig zijn maar nog niet helemaal stijf. Voeg al kloppend geleidelijk 50 gram suiker per eiwit toe. Ga nadat alle suiker is opgenomen nog 8 minuten door met kloppen. Het schuim wordt dan dik en glanzend. Voeg op het laatst een drupje witte azijn toe. Maak met een lepel kleine bergjes eiwitschuim op het bakpapier en schuif de bakplaat in de oven. Laat de schuimpjes daar een paar uur staan, tot ze droog en knapperig zijn.

Maak appelchips van appelschillen: Verwarm de oven voor op 100 graden. Haal (gewassen, liefst onbespoten) appelschillen door een mengsel van suiker en kaneel en spreid ze uit op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat ze een uur of iets langer drogen, tot ze knapperig zijn.

Gebruik je aardappels twee keer. Verwarm de oven voor op 100 graden. Boen grote, kruimige (liefst onbespoten) aardappels goed schoon en prik ze rondom, hier en daar in met een vork. Verpak ze in aluminiumfolie en bak ze in 2 tot 2½ uur gaar. Halveer de aardappels en serveer met koude, gezouten roomboter. Laat iedereen het kruim eruit lepelen, maar bewaar de schillen. Verhit de volgende dag de arachideolie tot 175 graden. Bak de aardappelschillen met een paar tegelijk tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout. Lekker met een dip van zure room met bieslook.

Wie echt talent heeft voor zuinigheid, heeft natuurlijk allang gezien dat je ook nog eens kunt besparen door alle vier bovenstaande recepten tegelijkertijd te maken. Die gaan deze crisis wel overleven.

Janneke Vreugdenhil

Doe jij aan culinaire afvalverwerking? Praat erover mee op nrcnext.nl/koken