Formule 1-teams willen besparen op hun kosten

Autoraces in de Formule 1 moeten in de toekomst korter worden. De kosten van de koningsklasse in de autosport moeten met miljoenen euro’s omlaag.

Dat zijn enkele van de voorstellen die de vereniging van Formule 1-teams (FOTA) gisteren heeft gedaan in Genève. De Fomule 1-teams willen ook het puntensysteem wijzigen.

Als het aan de FOTA ligt, geven de Formule 1-teams in 2010 nog maar de helft uit van het geld dat ze in 2008 spendeerden. Het gaat om tientallen miljoenen euro’s.

Een aangepast puntensysteem zou wat de FOTA betreft meteen in het seizoen 2009 kunnen worden ingevoerd. De FOTA stelt voor de Grand-Prixraces vanaf 2010 in te korten tot 250 kilometer of een maximale duur van 1 uur en 40 minuten. Ook stelt de overkoepelende club voor om punten te geven voor de snelste pitstop.

Op technisch gebied haakt de FOTA in op maatregelen die de internationale automobielfederatie FIA al eerder afkondigde om de miljoenen verslindende Formule 1 levensvatbaar te houden. Kostenreducties zijn onafwendbaar, omdat de autobranche wereldwijd is ingestort en grote sponsors afhaken. Honda heeft zich al teruggetrokken.

Het gaat vooral om een langere levensduur van motoren, minder testraces, de beschikbaarheid van veel goedkopere standaardmotoren en het drastisch verminderen van het gebruik van windtunnels.

De Italiaanse voorzitter van de FOTA, Luca di Montezemolo, tevens de teambaas van Ferrari, zei dat alle tien huidige Formule 1-teams hebben ingestemd met het voorstellenpakket. Dankzij de bezuinigingen blijft de Formule 1 volgens hem levensvatbaar. „Alle huidige teams en fabrikanten hebben zich bereid verklaard om zeker tot 2012 in de Formule 1 actief te blijven”, zei hij gisteren in Genève. „De economische crisis biedt kansen om de klasse verder te ontwikkelen.” (ANP)