Een gratis potje schieten in online game 'Quake Live'

Game Quake Live Van id Software, voor pc, gratis op Quakelive.com
Game Quake Live Van id Software, voor pc, gratis op Quakelive.com

Game

Quake Live

Van id Software, voor pc, gratis op Quakelive.com

Quake III Arena was in 2000 een van de beste schietgames die je kon kopen. In afgesloten gebieden nam je het op tegen andere spelers, in teamverband of alleen. Een bijna exacte kopie van dat spel is sinds kort gratis in de webbrowser te spelen onder de naam Quake Live. Om dat mogelijk te maken, hebben de makers een speciale plugin ontwikkeld. Vooralsnog draait die alleen in Internet Explorer op Windows, maar aan compatibiliteit met andere browsers en besturingssystemen wordt gewerkt.

Dat het spel gratis is, is bijzonder. De makers hopen zo een enorm gebruikersbestand op te bouwen, om vervolgens geld te verdienen met advertenties en sponsordeals. Heel anders dan het klassieke verdienmodel van games die in de winkel worden verkocht.

Quake Live vertoont wel wat trekjes van ouderdom. Het spel is negen jaar oud, een eeuwigheid in gametijd. De schietspellen van nu zijn tactischer: zo kun je nu vaak maar twee wapens tegelijk bij je dragen en kun je je wonden laten helen door je terug te trekken uit de strijd. Vergeleken daarmee mist Quake Live subtiliteit. Alles draait om reactie- en uithoudingsvermogen. Het is topsport in gamevorm.

Wat het spel wel voor heeft op zijn hedendaagse concurrenten zijn de sociale functies, mogelijk gemaakt door de websitevorm. Het is bijvoorbeeld heel makkelijk om vrienden toe te voegen en tegen elkaar te spelen. En aangezien niemand daarvoor hoeft te betalen, is de drempel bijzonder laag geworden.