Opinie

Doemscenario, of niet?

 

Zwavelmijn op Oost-Java (Foto Reuters)

Zwavelmijn op Oost-Java (Foto Reuters)Zwavelmijn op Oost-Java (Foto Reuters)

En als we er nou echt niet meer uitkomen, kunnen we altijd nog aan de natuur gaan knutselen. Geoengineering, heet dat ook wel, en er verscheen onlangs een stevig verhaal over in het blad Foreign Affairs. De conclusie van de auteurs: wat je er ook van vindt, je kunt de discussie erover niet uit de weg gaan. Al was het maar omdat het gepruts in het luchtruim van het ene land gevolgen heeft voor het andere land. 

 

Het was de Nederlandse chemicus en Nobelprijswinnaar Paul Crutzen die in 2006 het debat aanzwengelde. Niet uit volle overtuiging, maar als mogelijk laatste strohalm. Een goed overzicht van de voor- en nadelen van geoengineering stond vorig jaar in Scientific American. En de reacties in de wetenschappelijke wereld op het voorstel van Crutzen worden hier aardig samengevat. 

Crutzen wil zwaveldioxide (dat nog steeds in grote hoeveelheden de atmosfeer verontreinigd) in de stratosfeer brengen, waardoor een wolkensluier de aarde afschermt voor een deel van het zonlicht. Dat het werkt bleek wel toen de vulkaan Pinatubo in 1991 20 miljoen ton SO2 de lucht in spoot. Dat jaar lag de gemiddelde temperatuur op aarde een halve graad lager dan normaal.

 

China tracht vervuiling door zwaveldioxide terug te dringen. (Foto Reuters)

China tracht vervuiling door zwaveldioxide terug te dringen. (Foto Reuters)China tracht vervuiling door zwaveldioxide terug te dringen. (Foto Reuters)

Hoewel het dus een handige en snelle methode lijkt, zijn de ‘bijwerkingen’ immens. En dat is een reden om je in ieder geval af te vragen of geoengineering niet ook een doemscenario is; in dit artikel in The Economist wordt diezelfde vraag opgeworpen. Belangrijkste reden om geoengineering af te wijzen is misschien wel dat het niets doet aan het verminderen van de uitstoot van kooldioxide en dat het niet meer is dan een tijdelijke oplossing.

 

Helaas is het dus niet gelukt om dit weblog deze week optimistisch af te sluiten. Voor wie het nog aankan hier nog twee verhalen (een bespreking in The Times en een interview in The Guardian) over het nieuwe boek van James Lovelock, omstreden ‘uitvinder’ van het idee dat de aarde werkt als één groot organisme (Gaia). Volgens Lovelock neemt de aarde met klimaatverandering wraak en zijn we al te laat om te voorkomen dat het grootste deel van de wereld nog deze eeuw in een woestijn verandert.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.