De hele dichtbundel gratis online

In de race om de titel ‘Dichter des Vaderlands’ plaatste Tsead Bruinja bij wijze van stunt zijn nieuwste dichtbundel Angel geheel op internet. Bruinja is het niet geworden, maar de bundel is sinds december meer dan tweeduizend keer gratis gedownload op poëzieblog De Contrabas.

Waarom staat de bundel nog steeds online?

„Is dat zo? De link is verwijderd, maar de bundel is dus nog te downloaden? Dat wist ik niet, maar ik vind het helemaal niet erg.”

Waarom niet?

„Deze Fries- en Nederlandstalige bundel is speciaal voor me. Omdat ik nieuwe lezers wilde bereiken heb ik hem online gezet. De weg naar mijn gedichten moet zo makkelijk mogelijk zijn. Al zijn de gedichten zelf helemaal niet makkelijk.”

Waar gaan de gedichten over?

„ Angel is een kwade bundel. In de gedichten doe ik onderzoek naar woede. Inspiratie haal ik uit mijn familie. Ik praat er liever niet over, maar je kunt het lezen in de bundel.”

Je eerste twee bundels, ‘Dat het zo hoorde’ en ‘Batterij’, staan ook gratis online. Waarmee verdien jij je geld?

„Als dichter word je niet rijk. Per bundel verdien ik hooguit een paar honderd euro per jaar. Daar kom je niet van rond. Ik doe er daarom allerlei andere activiteiten naast, optredens door het land bijvoorbeeld.”

Is er al een nieuwe bundel in de maak?

„Ja, begin volgend jaar komt die uit.”

En dan ook gratis te downloaden?

„Misschien wel. Maar ik denk dat de uitgeverij niet heel enthousiast is over het downloaden.”

Guusje Tromp

De bundel van Tsead Bruinja is te lezen via nrcnext.nl/links