boekberichten

Boek over leven onder Stalin verschijnt niet in Rusland

De Russische uitgeverij Atticus heeft de publicatie van The Whisperers. Life under Stalin van de Britse historicus Orlando Figes deze week afgelast. Officieel om economische redenen, maar Figes gelooft dat de beslissing het gevolg is van politieke druk. „Het Kremlin wil dat Russen trots zijn op het Sovjetverleden en niet belast worden met schuldgevoelens over onderdrukking onder Stalin”, beklaagde de historicus zich in The Guardian. Figes baseerde zijn boek op familiearchieven en interviews met overlevenden. Hij werkte samen met Memorial, een centrum voor historisch mensenrechtenonderzoek. Daar werd in december het grootste deel van het archief in beslag genomen. Volgens Figes past de inval in Poetins strategie het Russische verleden op te poetsen. (MS)

Michel Houellebecq inspireert Iggy Pop

Rocklegende Iggy Pop brengt dit voorjaar een jazzalbum uit, dat geïnspireerd is op de roman La possiblité d’une île (Mogelijkheid van een eiland) van Michel Houellebecq uit 2005. Het album gaat Préliminaires heten en vloeit rechtstreeks voort uit de songs die Iggy Pop schreef voor een Nederlandse documentaire over het productieproces van Houellebecqs eigen (geflopte) boekverfilming van La possibilité d’une île. Volgens Iggy Pop wordt Préliminaires ‘een kalm album, met jazzy boventonen’. Het verschijnt in april of mei. Ook de Franse presidentsvrouw en chanteuse Carla Bruni maakte op haar album Comme si de rien n’était in het nummer La possibilité d’une île gebruik van een tekst van Michel Houellebecq. Houellebecq zelf bracht ooit de cd Présence Humaine uit, waarin hij op muziek van Bertrand Burgalat zijn gedichten ten gehore bracht. (DL)

Eerste roman van Jack Kerouac uitgegeven

De ‘lost novel’ The Sea is My Brother uit 1964, de eerste roman van Jack Kerouac, wordt voor het eerst integraal gepubliceerd. Kerouac schreef de roman tijdens zijn jaren als handelaar voor de United States Merchant Marine. Onlangs verscheen Kerouacs samen met William S. Burroughs geschreven boek And The Hippos Were Boiled in Their Tanks (1945). Vorig jaar kwam Wake Up uit, Kerouacs biografie van Boeddha. In 2007 werd ook de ongecensureerde ‘ original scroll’ van On The Road vrijgegeven. (DL)

M.m.v. Dirk Leyman en Maartje Somers

Ziw ook: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl