Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Exit cornflakes

Thai ontbijten niet. Nou ja, ze ontbijten wel, maar noemen dat beslist niet zo. Thai eten namelijk de hele dag door. Vijf, zes, zeven keer per dag hurken ze neer om een kommetje noedelsoep op te slurpen, een gefrituurde donut in een beker hete sojamelk te soppen, of om van vers fruit met chilidip te smikkelen. Er zijn geen officiële ontbijtgerechten, net zo min als er dingen zijn die je alleen na zonsondergang eet.

Ik ontbijt ook nooit. Dat wil zeggen, de eerste uren na ontwaken krijg ik mijn keelgat slechts geopend voor hete koffie en, alleen als iemand aanbiedt het te maken, verse jus, en nergens anders voor. Maar geef me tot een uur of tien, half elf en ik val met liefde aan op maaltijden die doorgaans versleten worden voor ‘avondeten’. Een van de redenen waarom ik me zo thuis voel in Thailand, vermoed ik.

Mijn favoriete Thaise niet-ontbijt-gerecht is joek. Joek (of jok) houdt het midden tussen soep en pap. Soms is-ie wat natter, en zou je het rijstsoep kunnen noemen. Soms lijkt het eerder een dikke rijstebrij. Ikzelf vind iets daar tussen in, dik vloeibaar, het lekkerst.

Er kan een proteïnerijk element met de rijst worden meegekookt, zoals varkensvlees of kip, inktvis of gedroogde garnaaltjes. Soms ook gaat er vers pandanblad in de pan, wat een fijn aroma geeft. Maar meestal is joek gewoon niet meer dan rijst, gekookt in water.

Saai, zul je zeggen. Maar joek zou geen joek zijn zonder een heel arsenaal condimenten. Lente-uitjes, koriander, verse gember, chilipepertjes, vis- en sojasaus maken een kom karakterloze rijstgruwel tot de meest aromatische en pittige, oppeppende start-up denkbaar.

Ik waarschuw maar even bij dit recept. Als je eenmaal aan de joek bent, is het exit cornflakes.

Voor 4 porties:

desgewenst: 1 kippenpoot

250 gebroken pandanrijst (dat de rijst gebroken is, is essentieel omdat de joek anders nooit smeuïg wordt)

voor erbij:

rode chilipepers (liefst kleine rawits) in ringetjes

een stukje verse gember, in lucifertjes

lente-uitjes, in ringetjes

verse koriander, grof gehakt

Thaise vissaus

Japanse sojasaus

Spoel zowel de kippenpoot als de rijst af onder koud stromend water en doe het in de pan. Schenk er anderhalve liter water op, voeg ¼ theelepel zout toe en breng aan de kook. Leg een vlamverdeler onder, en een deksel op de pan. Draai het vuur laag en kook de rijst een uur tot anderhalf uur, tot hij papzacht is. Voeg eventueel extra kokend water toe om de consistentie te bereiken die je lekker vindt. Vis de kippenpoot eruit, pluis het vlees uit elkaar en roer door de rijstepap. Schep de joek in een kom en bestrooi naar smaak met chilipeper, gember, lente-ui en koriander. Maak op smaak met vis- en sojasaus.

Praat mee over de Thaise keuken op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke geroosterde wintergroenten.