Zuiden zonnig

De meteorologische lente begint morgen en het weer lijkt daar tijdelijk in mee te gaan. Er komt meer ruimte voor de zon en ook de temperaturen liggen duidelijk boven normaal.

Een opstapje naar de lente wordt vandaag, op de laatste dag van de winter, al gemaakt. In het zuidoosten komt de temperatuur door gaten in het wolkendek namelijk uit op zo’n 10 graden. Deze opklaringen winnen vanavond een beetje terrein, maar in de noordelijke helft van het land blijft de bewolking overheersen. Door de vochtige atmosfeer en door weinig wind kan het nevelig worden. Het koelt af tot rond 3 graden.

Op de eerste dag van de lente kan voor het midden en noorden van het land de zonneschijn wel tegenvallen, want de opklaringen lijken zich te beperken tot rond en beneden de grote rivieren. Ondanks de grijze omstandigheden in het noorden blijft het wel overal droog. Bij nauwelijks wind loopt het kwik op naar 7 graden op de Wadden tot 13, lokaal zelfs 14 graden in het zuidoosten.

Vanaf maandag lijkt minder zachte lucht meer terrein te winnen, want dan wordt het niet warmer dan 6 graden op de Waddeneilanden tot 11 langs de oostgrens. Vooral op maandag zal de zon er vanuit het westen nog geregeld aan de pas komen, maar de dagen erna volgt er duidelijk meer bewolking, met soms wat lichte regen of motregen.