Zoektocht naar trainer blijft actueel na verlies PSV

PSV2SC Heerenveen3

Ruststand 2-1. 15. Paolo Henrique 0-1, 26. Dzsudzsak 1-1, 31. Simons 2-1, 51. Paolo Henrique 2-2, 90. Pranjic 2-3. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Toeschouwers: 35.000

Zolang PSV de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer niet heeft afgerond, blijft Dwight Lodeweges in beeld om definitief de opvolger van de vertrokken Huub Stevens te worden. De 51-jarige coach stelde de afgelopen weken als interim-coach voorzichtig zijn kandidatuur. Maar de 3-2 nederlaag die PSV gisteravond in het Philips Stadion tegen SC Heerenveen leed, deed de positie van Lodeweges geen goed.

De Eindhovense voetbalclub zakte na de zesde nederlaag van het seizoen naar een vijfde plaats op de ranglijst. De achterstand op nummer twee FC Twente kan morgen groeien tot negen punten als de club uit Enschede thuis van ADO Den Haag wint. Directe plaatsing voor het UEFA-Cuptoernooi lijkt nu het hoogst haalbare voor Lodeweges.

Op het moment dat Stevens op 28 januari van dit jaar zijn ontslag indiende, kreeg Lodeweges van algemeen directeur Jan Reker de opdracht om for the time being de taken over te nemen. De clubleiding ging op hetzelfde moment op zoek naar een trainer voor de langere termijn. Die zoektocht blijkt vooralsnog moeilijker dan vooraf werd gedacht.

Fred Rutten geldt als de voornaamste kandidaat om hoofdcoach te worden. Probleem is echter dat de voormalige assistent-trainer bij het Duitse Schalke 04 onder contract staat. Hoewel Rutten tot dusver aan een weinig succesvol seizoen bezig is, wil zijn huidige werkgever hem niet laten gaan. Maar als Schalke 04 vandaag de uitwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt verliest kan die situatie zo weer omslaan. PSV kan wat dat betreft voorlopig slechts afwachten.

Verder passeerden de afgelopen weken tal van andere mogelijke kandidaten de revue. Maar om uiteenlopende redenen zijn trainers als Guus Hiddink, Frank Rijkaard, Ron Jans, Ronald Koeman en Co Adriaanse niet serieus in beeld. Hiddink, Rijkaard en Jans hebben al door laten schemeren dat ze niet naar Eindhoven willen komen. Koeman en Adriaanse solliciteerden daarentegen zelf nadrukkelijk. Maar beide trainers stuitten op te veel verzet binnen de geledingen van de club.

Koeman heeft het bij een groot deel van de aanhang verbruid toen hij in oktober 2007 de club tussentijds verliet voor het Spaanse Valencia. Daarbij komt dat Frits Schuitema, de huidige voorzitter van de raad van commissarissen, waarschijnlijk de komst van Koeman zou blokkeren. Schuitema kwam aan het slot van het seizoen 2006-2007 als toenmalig voorzitter hard in aanvaring met de oud-verdediger. Het tweetal legde de ruzie later bij, maar dergelijke akkefietjes werken in de voetballerij altijd door. Zo heeft Adriaanse bijvoorbeeld zijn komst naar PSV zo goed als onmogelijk gemaakt omdat hij oud-voorzitter Harrie van Raaij afschilderde als „een sprekende lampenkap”.

Lodeweges kwam vorig seizoen als assistent van de toenmalige interim-coach Sef Vergoossen naar Eindhoven. Onder leiding van Stevens leek de voormalige coach van onder meer FC Zwolle en FC Groningen te verpieteren, maar als interim-trainer wist hij het moeizaam draaiende PSV verrassend snel in het gareel te krijgen.

In navolging van Vergoossen koos Lodeweges de afgelopen weken voor een vast systeem en een vaste formatie. De regerend landskampioen speelde onder zijn leiding niet alleen herkenbaar voetbal, maar behaalde ook resultaten die bij de statuur van de club passen. Tegen De Graafschap, ADO Den Haag, FC Volendam, AZ en FC Groningen bloeide PSV weer op.

Maar gisteravond ging het in een enerverend duel met SC Heerenveen voor het eerst mis onder het regime van de geboren Canadees. Daar waar PSV vorige week in de Euroborg tegen FC Groningen nog het geluk had dat Danko Lazovic in de blessuretijd de winnende treffer maakte, zag de ploeg nu in de slotminuut de winst naar SC Heerenveen gaan. Danijel Pranjic benutte koelbloedig de strafschop die scheidsrechter Reinold Wiedemeijer gaf nadat Jason Culina invaller Patrik Ingelston omver had getrokken. Culina moest met een rode kaart vertrekken.

PSV was in de slotfase zelf nog dicht bij de winst geweest, maar doelman Brian Vandenbussche en de lat stonden in de weg. De komende weken kan het verschil tussen een bal op de paal of in het doel bepalen wie volgend jaar als hoofdtrainers bij PSV en Schalke 04 op de bank zitten.

    • Koen Greven