VS boycotten racismeconferentie VN

De Verenigde Staten nemen geen deel aan een conferentie van de Verenigde Naties over racisme, tenzij de verklaring die vooraf is opgesteld alsnog drastisch wordt gewijzigd. Dat heeft een Amerikaanse anonieme functionaris gisteren bekendgemaakt.

Van 20 tot 25 april wordt in Genève de Wereldconferentie tegen Racisme gehouden, de opvolger van de tumultueus verlopen conferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001. Toen vertrokken de Verenigde Staten en Israël voortijdig wegens dreigende kritiek in de slotverklaring op de Israëlische houding ten aanzien van de Palestijnen. Daarin zou het zionisme vergeleken worden met racisme.

Israël en Canada hebben al gezegd de conferentie te zullen boycotten. De regering van president Obama besloot voorafgaand aan de conferentie te onderhandelen over de verklaring; een wijziging van het beleid van de regering-Bush, die vorig jaar tegen de conferentie stemde. Twee vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben sinds vorige week dertig gesprekken gevoerd met andere deelnemende landen. Zij hebben geconcludeerd dat het slotdocument „niet te redden is”, aldus de anonieme functionaris.

Gevreesd wordt dat Arabische landen de conferentie zullen aangrijpen om Israël aan te vallen en de vrijheid van meningsuiting te beperken. De VS willen dat alle verwijzingen naar specifieke landen, waaronder Israël, geschrapt worden. Datzelfde geldt voor verwijzingen naar godslastering – dat in de VS vaak minder zwaar weegt dan de vrijheid van meningsuiting – en schadevergoedingen voor slavernij. Ook is het niet de bedoeling dat de slotverklaring die uit 2001 bevestigt.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft in december gezegd dat Nederland de conferentie ook zal boycotten als er anti-Israëlische teksten worden opgenomen in de verklaring. (AP, Reuters)