Spelen met Olivier

In de muziekclip wordt al langer gespeeld met video en interactie. Op de website self control zet je Olivier Otten aan tot handelen.

Beweeg de muis over het hoofd naar de emmer en hou dat vast www.selfcontrolfreak.com

Olivier Otten, oftewel Oli4 is interactief ontwerper. Het project waar hij momenteel mee bezig is in een experimenteerfase. Otten onderzoekt al een aantal jaar de mogelijkheid om interactie en video te combineren op het Internet. Als je op zijn website Self Control komt, zie je een reeks filmpjes. Als je er een kiest kun je na een tijdje uitvogelen door wat met de muis te spelen de jongeman, Otten zelf, tot allerlei acties aanzetten. Zo zie je hem met een emmer op een grasveld zitten. Door met je muis over zijn hoofd naar de emmer te bewegen (en de muis vast te houden) kun je zijn hoofd zo lang als je wilt in de emmer water stoppen. Ik laat hem elke keer weer opnieuw naar adem happen tot ik op het idee kom om hem te verdrinken, zou me dat lukken? Aan u om het ook eens te proberen. Na een bezoek aan Self Control wil je in elk videofilmpje klikken.

Waar al langer wordt geëxperimenteerd met video en interactie is in de muziekclip. Beroemd is Neon Biblevan de Canadese groep Arcade Fire, waar de internetbezoeker in de fraaie videoclip van Vincent Morisset de zanger vlammetjes kan laten doven, appels kan laten gooien door een simpele muisbeweging. Het ergert als je niet begrijpt wat door jouw handeling wordt veroorzaakt en wat niet. Otten houdt het gelukkig simpel. Dat is de kracht van Self Control, bovendien zijn de meeste filmpjes echt grappig.

Hoe kun je gevoel brengen in een muisbeweging? Denk aan volume, druk, plakkerigheid. Op de website powercursor.com van Koert van Mensvoort (inspiratiebron van Otten) staat een interface-toolkit voor haptische feedback, open-source voor flash. Voor diegene die zelf met de broncode aan de gang willen gaan, staat in de voorbeelden ook een filmpje van Oli4. Hij maakt zijn video’s vaak met vrienden en wil een ‘soort huis-tuin-en-keuken-gevoel’ creëren. Elke week komt er op de website een filmpje bij. Het gevaar bestaat natuurlijk te vervallen in een trucje, Otten is zich daarvan bewust. Zijn ambitie om op den duur allerlei video’s interactief aan elkaar te knopen lijkt me een loffelijk streven.

Ine Poppe

Kijk op www.selfcontrolfreak.com

    • Ine Poppe