Softbal wil terug op Spelen van 2016

De Internationale Softbalfederatie (ISF) koppelt zichzelf los van de honkbalsport in een poging terug te keren op de olympische agenda.

Beide sporten zijn na de Olympische Spelen van Peking, vorige zomer, van het olympische programma geschrapt. De internationale honkbalfederatie (IBF) wilde samen met de softbalsport optrekken in een poging de plekken te heroveren voor de Spelen van 2016. Gisteren verwierp de softbalfederatie dat voorstel van de honkbalcollega’s.

De ISF wil zich distantiëren van de honkbalsport, die wordt bekritiseerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) omdat de Amerikaanse Major League er niet in is geslaagd het dopingprobleem aan te pakken en de topspelers vrij te maken voor deelname aan de Olympische Spelen.

„We hebben alle voor- en nadelen afgewogen, maar we hebben besloten het niet samen te doen met een andere sport”, zei voorzitter Don Potter van de ISF gisteren in New York. „Met het softbal bieden wij het IOC een dopingvrije, mondiale sport die de olympische waarden over de hele wereld uitdraagt.”

Verscheidene sporten zijn druk bezig met een lobby om een plek te bemachtigen op het olympische programma in 2016. Daarbij gaat het, behalve om het honk- en softbal, onder meer om rugby, golf, squash en karate.

Later dit jaar, op een congres in Kopenhagen in oktober, zal het IOC stemmen over het opnemen van mogelijk twee nieuwe sporten op het olympische programma van 2016.

Sinds het softbal in 2005 werd weggestemd van de olympische agenda heeft de ISF een grote campagne opgezet om zo snel mogelijk terug te keren. Nadeel in de ogen van het IOC zijn dat het softbal in te weinig landen op topniveau wordt gespeeld, en dat het wordt gedomineerd door de Verenigde Staten.

Tijdens de Spelen in Peking won Japan in de finale verrassend van de Verenigde Staten. Nederland speelde bij zowel het honkbal als het softbal geen rol van betekenis in Peking. (Reuters)