Schades dalen wel, premie blijft gelijk

Verzekeraars verdienen jaarlijks tientallen miljoenen euro extra op inboedelverzekeringen dankzij een daling in het aantal woningbranden en inbraken. Consumenten profiteren hier niet van omdat de verzekeringspremie niet is verlaagd. Dit blijkt uit gegevens van het Verbond van Verzekeraars, de belangenvereniging van verzekeraars.

Het aantal schadeclaims op inboedelverzekeringen is de afgelopen vijftien jaar gehalveerd. Claims voor brand- en schroeischade zijn met driekwart gedaald sinds 1995, claims voor inbraakschade met de helft. De brandweer noemt een grotere brandveiligheid van nieuwbouwwoningen en betere voorlichting als mogelijke verklaring. De politie wijst op een daling in inbraak en brandstichting als oorzaken van de grotere veiligheid in huis.

De gemiddeld betaalde premie voor inboedelverzekeringen is sinds 1995 niet gedaald. Verzekeraars hebben premiedalingen weten te voorkomen dankzij langdurige contracten die stilzwijgend verlengd worden. Een oproep van het Verbond van Verzekeraars om klanten te informeren over de mogelijkheid over te stappen is niet opgevolgd door de verzekeraars.

Ook op autoverzekeringen hebben verzekeraars dankzij een daling van de schadelast jarenlang extra verdiend. Na mediacampagnes van goedkope verzekeraars is vorig jaar de gemiddeld betaalde premie gedaald.

Verzekeraars: pagina 13

    • Ben Vollaard