Rust roest

Harry Maessen (84), midden in blauw trainingspak. 23/2/2009 Foto Freddy Rikken Oud Swentibold Gymnastiekvenigng Siard. Rikken, Freddy

Buiten dreunt de carnavalsherrie, binnen piepen sportschoenzolen over een rubberen vloer, klinkt gehijg en hangt als een deken de bekende zweetlucht; ziehier de wekelijkse trainingsavond van het Sittardse Oud Swentibold. Er wordt om oranje wegwerkerpionnen gedribbeld, aan het houten wandrek gehangen, rondjes door de zaal gelopen en op matjes gestrekt en gerekt. Eén lid doet het rustig aan, zijn nieuwe kunstheup moet worden ingelopen. De toevoeging Oud staat voor mannen, echte mannen. Uit de jaren dertig van de vorige eeuw en vaak al veertig jaar lid. De Gymnastiekvereniging Swentibold heeft meer dan veertienhonderd leden, sectie Oud op het moment van schrijven een kleine twaalf, al weer negen jaar geleden meldde zich hier het laatste lid. Oorzaken: ouderdom, het onvermijdelijke overlijden en onvoldoende aanwas. Ooit waren het er vijfendertig, het toegestane stevige glas bier na afloop zal daar aan hebben meegewerkt. Voormalig Fortuna Sittardia trainer Harry Maessen (84) geeft met zachte stem en een Limburgs accent een uur lang aanwijzingen. Die – en oh wat een weldaad – zonder morren en tegenspreken worden uitgevoerd. En lukt het de mannen even niet, dan klinkt begripvol: „as ut nie geet, dan geet ut nie.” Doch wordt er stiekem lijn getrok-ken, dan volgt het strengere: „de kop naar veure trekke!” Na afloop wacht de fiets, de vrouw en de voldoening zich wederom fit en voldaan te voelen.

Dit is aflevering 21 van een serie over sporten op leeftijd.

    • Freddy Rikken