Radio en Televisie Voorkeur

De Taj Mahal figureert in een geschiedenisdocumentaire over India. Arte, 21.00-22.45u. Tourists stand in front of the historic Taj Mahal in the northern Indian city of Agra January 17, 2009. The Taj Mahal was built by Emperor Shah Jahan in memory of his wife and is one of the world's most famous monuments. REUTERS/Vijay Mathur (INDIA) REUTERS

actualiteiten.

Nova. Reportage over asielzoekers die op Schiphol in hongerstaking zijn gegaan en verder nieuws over de nasleep van het vliegtuigongeluk met Turkish Airlines. Ned. 22.15-22.45u.

Praatprogramma

Rondom 10. Debat tussen atheïsten, gelovigen en ‘ietsisten’ over het scheppingsverhaal en de evolutietheorie, naar aanleiding van een folderactie van een groep behoudende christenen die bij miljoenen huishoudens een pamfletje door de brievenbus duwden waarin de schepping als waarheid wordt voorgesteld. De actie heeft tot veel ergernis geleid bij niet-gelovigen. Waar bemoeien die christenen zich mee en waarom moet iedereen overtuigd worden van hun gelijk? Ned.2, 21.05-22.00u.

Heerlijk eerlijk Heertje: Het interviewprogramma. Raoul Heertje praat voor studiopubliek met Paul de Leeuw, Bas Heijne en Rob Wijnberg. Ned. 3, 0.55- 1.25u.

documentaire

The genius of photography: 1918-1945: Documents for artists. Tweede deel van een zesdelige documentaireserie over de ontstaansgeschiedenis van de fotografie en de toepassingen ervan. Na WO I werd de ‘objectieve’ fotografie ingezet om het utopia van de Sovjet-Unie te propageren en om orde te brengen in de chaos van de Weimar Republiek. Kunstenaars als Rodchenko, Sander en Man Ray gebruikten de fotografie om het irrationele en surrealistische te onderzoeken. BBC 2, 20.00-21.00u.

Margaret Thatcher: The long walk to Finchley. Televisiefilm. Satirisch drama over de beginnende carrière van de Britse politica Margaret Thatcher. Zij streeft ernaar parlementslid te worden, maar wordt in 1950 door de Conservatieven nog als te rebels beschouwd. Met Andrea Riseborough als Margaret Thatcher, Samuel West als Ted Heath en Rory Kinnear als Denis Thatcher. BBC 2, 22.00-23.25u.

informatief

Het derde testament. Over geloof en zingeving. Theo Wismans was 35 jaar leraar Levensbeschouwing toen hij overspannen werd. Na een herijking van zijn leraarschap is hij geluksdocent op het Eijkenhagecollege in Limburg. Zijn lessen in geluk zijn populair bij leerlingen én collega’s. Rapper Kempi groeide op in een achterstandswijk, kwam in het criminele circuit terecht en zat van zijn twaalfde tot zijn 22ste regelmatig in de gevangenis. Hij is voor de tweede keer vader geworden en zegt dat hij er inmiddels van overtuigd is dat hij zelf het goede voorbeeld moet geven, maar lukt dat? Ned.2, 18.55-19.20u.

Vranckx: China, de waarheid online. Onderzoeksjournalisten in China die de censuur willen ontvluchten, publiceren hun teksten op het net. Ze leven van giften en wat freelancewerk, maar makkelijk hebben ze het niet. Een journalist vertelt hoe mannen ’s nachts zijn hotelkamer binnenvielen om hem te bedreigen. In de reportage wordt een journalist gevolgd naar de provincie Shandong. Tienduizenden boeren worden er illegaal onteigend. Bouwpromotoren hebben andere plannen met de landbouwgrond. De boeren verdedigen hun huis met hun leven. In de door de staat erkende media hierover geen woord. Ook aandacht voor de industriële vervuiling in Binnen-Mongolië. Canvas, 20.10-20.40u.

Timewatch: QE2, the last voyage. Reportage over de laatste reis van het cruiseschip Queen Elizabeth 2, jarenlang het vlaggeschip van de Cunard Line. Het schip is een trotse herinnering aan de grote tijd van de oceaanstomers, een soort tijdcapsule die laat zien wat destijds als luxe en decadentie werd beschouwd. Zich niets aantrekkend van culturele trends ontwikkelde de QE2 zich tot een geruststellend bastion van traditie en Britishness. Ook met archiefbeelden. BBC 2, 21.00-22.00u.

Muziek

Toppers 2008. Concertregistratie van het grootste over-de-top-spektakel van Nederland dat eind mei 2008 plaatsvond in de ArenA. Het concert met de zangers René Froger, Gordon en Gerard Joling staat bekend als het grootste meezingevenement van Nederland. Ned.3, 23.30-1.00u.

sport

Studio Sport. Met o.a. de Vlaamse wielerklassieker Omloop Het Nieuwsblad, het NK Marathonschaatsen op kunstijs in Heerenveen en het NK Cross atletiek in Rijen, gevolgd door de samenvattingen van de Eredivisiewedstrijden Willem II - Heracles Almelo, NAC Breda - Sparta Rotterdam, Roda JC - De Graafschap en AZ - FC Groningen. Ned. 3, 22.00-23.30u.

Match of the day. Met o.a. hoogtepunten uit de voetbalwedstrijden Liverpool - Middlesbrough en Chelsea - Wigan Athletic. Presentatie Gary Lineker. BBC 1, 23.20-0.30u.