Radio en Televisie Voorkeur

Frédérique Spigt zingt nummers van haar nieuwe album Vreemd. Ned.1, 10.30-11.30u. Frédérique Spigt met haar vaste band bestaande uit Hein Offermans, Jan van der Meij en Gwen Cresens Foto: VPRO VPRO

actualiteiten

Buitenhof. Gesprek met Jos Nijhuis, de nieuwe bestuursvoorzitter van luchthaven Schiphol. Koud twee maanden in functie werd hij deze week geconfronteerd met de crash van het toestel van Turkish Airlines. Verder een debat over de manier waarop de dreigende werkloosheid moet worden aangepakt, met Joop Linthorst, voorzitter van de raad van bestuur van het UWV, Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg en Dominic Schrijer, wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid in Rotterdam. Presentatie: Clairy Polak. Column: Jos de Beus. Ned.1, 12.10-13.10u.

Kunst en cultuur

Boeken. In de week waarin jarenzestigicoon Robert Jasper Grootveld stierf, praat Wim Brands met de historicus Eric Duivenvoorden, auteur van het boek Magiër van een nieuwe tijd, een biografie van de provo en ‘antirookmagiër’. Met een in Nederland zelden vertoonde extravagantie toverde Grootveld stoffig Amsterdam om tot een bruisend centrum waar jongeren uit de hele wereld op af kwamen. Zijn merkwaardige hang naar reclame, roem en ‘image’ maakten Grootveld volgens Duivenvoorden tot een voorloper van een nieuwe tijd, van ónze tijd. Ned.1, 11.30-12.00u.

Close Up: De wereld op z’n kop – performancekunstenaar Lüber. Filmmaker Anna-Lydia Florin volgde kunstenaar Lüber tijdens de voorbereiding en uitvoering van enkele van zijn acts. We zien hem zwevend aan een hoog gebouw hangen, als een vuurspuwer vogels uit zijn keel toveren en in open zee urenlang op het hoofd van zijn ‘dubbelganger’ staan. Zijn acts ergeren, amuseren en fascineren verbijsterde voorbijgangers. Ned.2, 18.25-19.20u.

Kunststof TV. Joost Karhof praat met schrijfster Kristien Hemmerechts over haar nieuwe boek Kleine Zielen, waarin een meisje en haar moeder op bedevaart gaan naar een bloedend mariabeeld in Lisieux in Noord-Frankrijk. Hagar Peeters vertelt over de bloemlezing die ze samenstelde van het werk van dichteres M. Vasalis. En zangeres Izaline Calister treedt op met haar band. Ned.2, 17.40-18.20u.

Documentaire

The victorians. Documentaireserie over het Victoriaanse Engeland. Deel 4: Having it all. Spoorlijnen, fabrieken en militaire macht maakten van Groot-Brittannië in de negentiende eeuw een machtig wereldrijk. Jeremy Paxman reist langs personen en plekken die nog altijd iets van die tijd uitstralen, zoals Britse generaals in vol ornaat op het ministerie van Buitenlandse Zaken, een oude staalfabriek en de buitenhuizen van de miljonairs van toen. BBC 1, 22.00-23.00u.

In Europa. Afl. 32: 1986, Tsjernobyl. Op 26 april 1986 vloog een deel van de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl de lucht in. Radioactieve wolken trokken over heel Europa. De autoriteiten probeerden de ramp dagenlang verborgen te houden. In Europa sprak o.a. met Igor Kostin, de eerste fotograaf die de verwoeste centrale fotografeerde, een van de weinige journalisten die de dosis radioactieve straling overleefde. De meeste mensen die dichtbij waren, hadden minder geluk. Zoals brandweerman Vasili Litvinjenko die zeventien dagen na de ramp overleed. Zijn lichaam viel letterlijk uit elkaar. Ned.2, 21.05-21.50u.

Zembla: Gifcontainers. Reportage n.a.v. recente onthullingen over mensen die doodziek werden na het openen van vrachtcontainers die vol gif bleken te zitten. Niet de lading is giftig – het gaat om pinda’s, mandarijnen, cacaoboter of schoenen – maar ze bevatten bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte of schimmels. De vraag is waarom de overheid de giftige containers niet tegenhoudt en hoe gevaarlijk het is voor de consument. Ned.2, 21.50-22.30u.

sport

NOS Studio Sport. Overzicht van de sport van het weekend: o.m. korfbal, handbal, wielrennen, basketbal, zeilen, hockey, atletiek, bobsleeën en langlaufen. Tussendoor het Champions League Magazine. Ned.1, 13.10-19.00u.

NOS Studio Sport Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden FC Utrecht-Ajax, Feyenoord-Vitesse, FC Twente-ADO Den Haag en FC Volendam-NEC. Ned.1, 19.00-20.00u.

radio

O.V.T. In het tweede uur: Het spoor terug over de tewaterlating van het cruiseschip SS Rotterdam in 1959. Het is het schip dat woningbouwcorporatie Woonbron wil ombouwen tot hotel en congrescentrum, een project dat financieel geheel uit de hand dreigt te lopen. Radio 1, 11.25-12.00u.

Holland Doc Radio. Documentaire over een illegaal Ghanees meisje, dat probeert te overleven in de urbane jungle van Rotterdam. Radio 1, 21.00-22.00u.