Protest in Pakistan tegen president Zardari

Op verschillende plaatsen in Pakistan is de afgelopen drie dagen geprotesteerd tegen de regering van president Asif Ali Zardari. Aanhangers van oppositieleider Nawaz Sharif beschuldigen hem van beïnvloeding van het Hooggerechtshof, dat woensdat een eerder vonnis bevestigde waarmee Sharif uit de politiek geweerd wordt.

De huidige politieke onrust is de hevigste sinds de regering van de door Zardari geleide Pakistaanse Volkspartij een jaar geleden aantrad.

Duizenden aanhangers van Sharifs Pakistaanse Moslimliga-N gingen gisteren de straat op in grote steden als Lahore, Islamabad, Karachi en Multan. In Islamabad werden stenen gegooid naar de politie, die reageerde met wapenstok en traangas. Demonstranten blokkeerden de weg naar Rawalpindi en richtten vernielingen aan. Er werd opgeroepen tot Zardari’s aftreden.

Woensdag oordeelde het Hooggerechtshof dat Sharif zich niet verkiesbaar mag stellen voor het parlement, omdat hij eerder is veroordeeld voor betrokkenheid bij de kaping van het vliegtuig van toenmalig legerleider Musharraf. Tegelijk zei het hof dat Sharifs broer Shahbaz, eerste minister van Punjab, vorig jaar niet had mogen deelnemen aan de verkiezingen in die provincie, omdat hij eerder is veroordeeld voor de moord op vijf militanten. Zardari ontsloeg daarop de regering van Shahbaz.

De Volkspartij en de Moslimliga waren de grote winnaars van de landelijke verkiezingen begin vorig jaar, die het einde inluidden van het bewind van president Pervez Musharraf. Zij vormden samen een regering, maar de Moslimliga stapte daar na vijf maanden weer uit, wegens onvrede over Zardari’s gebroken belofte om zestig ontslagen rechters hun oude functie terug te geven. Die rechters waren door Musharraf opzij gezet toen hij via de grondwet wilde proberen zijn eigen positie veilig te stellen.

Sharif heeft zijn aanhangers opgeroepen mee te doen aan een ‘lange mars’ die juristen binnenkort houden om het herstel van een onafhankelijke rechterlijke macht af te dwingen. Ook heeft hij de politie in Punjab gevraagd om niet te gehoorzamen aan de gouverneur die Zardari daar nu heeft aangesteld. Zardari heeft Sharif beschuldigd van het aanzetten tot „openlijke rebellie”. (AP, Reuters)