Poetin: protesten alleen binnen wet

De Russische premier Vladimir Poetin heeft gisteren de oppositie gewaarschuwd de economische crisis in het land niet te misbruiken om de regering onder druk te zetten. Op een bijeenkomst met leiders van de Kremlingezinde Verenigd Rusland partij, die een overgrote meerderheid in het parlement heeft, zei Poetin dat hij kritiek op zijn beleid alleen zou dulden als die binnen de wet bleef.

„Als de oppositie met haar acties de wet overtreedt, dan betekent dat dat zij er niet op uit is om de situatie van de burgers te verbeteren maar dat zij haar eigen egoïstische doelen nastreeft. In dat geval heeft de regering het recht om zich te verdedigen”, aldus de Russische premier gisteren in zijn residentie even buiten Moskou.

Poetins uitspraken houden waarschijnlijk verband met de groeiende sociale onrust over de crisis in de economie – die kromp in januari met 8,8 procent ten opzichte van januari vorig jaar. In diverse steden is gedemonstreerd tegen de falende manier waarop de regering de crisis bestrijdt. Een aantal van die protesten werd met geweld uiteengeslagen.

In Rusland moeten demonstraties en betoging vooraf worden goedgekeurd door de autoriteiten. De meeste officiële verzoeken worden echter geweigerd.

Tijdens de bijeenkomst met de partijleiders van Verenigd Rusland probeerde Poetin de Russische bevolking opnieuw gerust te stellen over de economische crisis. Volgens hem wordt dit jaar inderdaad „een zwaar jaar”, maar zal er „geen catastrofe” volgen. „We zijn in staat de situatie onder controle te houden en dat zullen we zeker doen”, aldus de premier.

Uit een onderzoek van het onafhankelijke Russische onderzoekscentrum Levada gisteren blijkt dat Poetin door veel Russen nog altijd wordt gezien als degene die de macht in handen heeft in Rusland. Een derde van de Russen denkt dat Poetin de „werkelijke” leider van Rusland is, en niet president Medvedev. (AFP, AP, Reuters)