Ouders?

Verona van de Leur verweet haar vader dat hij slecht beheer voerde over de inkomsten van haar turncarrière en spande een rechtszaak tegen hem aan. De ex-turnster is woensdag in het gelijk gesteld. Moeten ouders zich bemoeien met de topsportcarrière van hun kind?

Jacco Eltingh, voormalig tennisser: „Toen ik vijftien was zei ik na een wedstrijd tegen mijn vader: ‘Ik heb liever een goede vader dan een tweede coach.’ Dat kwam even hard aan. Maar als je als kind net met je coach de wedstrijd hebt doorgesproken, zit je niet te wachten op kritiek van je ouders. Wat je van je vader wil, is een arm om je heen, een bord warm eten en dat hij je kleding voor je in de was doet. Mijn ouders hebben altijd alles gedaan om het tennissen mogelijk te maken. Daarbij is mijn vader een sportliefhebber dus is het logisch dat hij zich ermee bemoeit. Topsport gaat gepaard met een hoop spanningen, dan hoeft het niet eens om het geld te gaan. Maar volgens mij is de balans tussen steun en bemoeienis voor alle ouders lastig te vinden. De mogelijkheid bestaat altijd dat bemoeienissen verkeerd uitpakken en dat de kinderen zich tegen hun ouders keren.”

Cor van der Geest, trainer en vader van judoka’s Dennis en Elco: „Wat zich afspeelt tussen Verona van de Leur en haar ouders is diep triest. De relatie tussen ouders en topsporters is ingewikkeld maar dat het zo ver heeft kunnen komen, begrijp ik niet. Iedereen in hun omgeving moet zich de ogen uit de kop schamen dat ze niet hebben ingegrepen. Bij ons is het altijd goed gegaan en dat komt door onze onvoorwaardelijke liefde. Wij hebben eigenlijk nooit afspraken gemaakt over waar ik me wel en niet mee mag bemoeien. Spanningen komen voor maar dat hoort bij topsport. Mijn discussies met Elco en Dennis zijn anders dan de discussies van een pupil met een ‘gewone’ trainer. Van je vader neem je nou eenmaal niet zo snel iets aan. Als ik ooit zou moeten kiezen tussen coach Cor en vader Cor, dan kies ik uiteraard voor de vader. Want zoiets wat de familie Van de Leur is overkomen, zal ons nooit gebeuren.”

Wil Uylenbroek, waarnemend voorzitter Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie: „Bij het turnen zijn de bemoeienissen van de ouders groot aangezien het om zeer jonge sporters gaat. Daarom zijn ouders onze belangrijkste sponsors en belangrijkste taxichauffeurs. Wij willen ouders echter nog meer bij de sport betrekken, daarom zijn we bezig een ouderraad op te zetten voor ouders van topturners. Van hen willen we horen welke problemen ze ondervinden. Daar moeten we als bond op inspelen. Bij de meeste gezinnen gaat het overigens goed. Problemen komen incidenteel voor. Door de betrokkenheid van ouders in een betere structuur te gieten, hopen we ook de incidenten uit te bannen. Wij hebben als bond overigens verschillende malen geprobeerd om met Verona in contact te komen maar dat is niet gelukt. Als het echt om gezinsproblematiek gaat, kun je als bond helaas weinig doen.”

Rico Schuijers, sportpsycholoog: „Zonder ouders geen topsport. Ouders zijn nodig om een sportcarrière op te bouwen, ze moeten de kinderen naar trainingen en wedstrijden brengen en stoppen veel geld in een sport. Maar het is een heel dunne lijn tussen steun geven en druk uitoefenen. Het is lastig om een ouder van een topsporter te zijn. Niemand heeft daarvoor geleerd en er zijn ook geen vaste richtlijnen voor. Als een vader of moeder ook nog eens de coach wordt van een kind, is het helemaal oppassen. Dan worden de verhoudingen nog ingewikkelder.”

Teunie Bos, moeder van schaatser Jan en wielrenner Theo: „Je kinderen loslaten is het beste wat je kunt doen als ouders van een topsporter. Natuurlijk reden wij ze vroeger overal naartoe. Maar zodra ze hun rijbewijs hadden, hebben we ze losgelaten en ons er minder mee bemoeid. Vooral bij Jan was dat nog moeilijk omdat hij de eerste was. Toen hij net zijn rijbewijs had, moest hij gelijk naar Inzell. Wij hebben eigenlijk nooit onenigheid gehad met onze kinderen over de sport. Natuurlijk hadden we onze ruzietjes, zeker toen de jongens in de puberteit kwamen. Maar dat komt in elk gezin voor.”

    • Shari Kiljan