Opel wil afstand van ?moeder? GM

De Duitse autofabrikant Opel wil grotendeels los komen te staan van het Amerikaanse moederbedrijf General Motors (GM). Investeerders worden uitgenodigd 25 tot 50 procent van de aandelen in het bedrijf te kopen.

Dat heeft de Europese topman van GM, Carl-Peter Forster, vrijdagmiddag na crisisoverleg van de Opel-top bekend gemaakt. GM zou bereid zijn onderdelen van het concern los te laten.

GM kampt, net als concurrenten Chrylser en Ford, met grote financiële problemen, mede door de kredietcrisis. Het concern wil wereldwijd ingrijpend saneren. Werknemers van Opel voerden donderdag actie om sluiting van fabrieken en massaal verlies van arbeidsplaatsen te voorkomen.

Met het verzelfstandigingsplan, dat bedacht is door de toezichthoudende raad van de Duitse autobouwer, wil Opel zo veel mogelijk banen redden. Daarvoor heeft het wel 3,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig. Opel hoopt dat in eerste instantie de Duitse regering een deel daarvan voor haar rekening wil nemen, maar ook private investeerders zijn welkom.

Opel wil zich niet volledig van GM afscheiden, onder meer omdat het wil blijven profiteren van de technologie van GM en van de schaalgrootte. Met 2 miljoen auto’s per jaar is Opel te klein om helemaal zelfstandig te kunnen zijn. Daarbij zijn ook alle patenten van Opel in handen van het Amerikaanse moederbedrijf.

Forster gaat er vanuit dat Opel in 2011 weer winstgevend kan zijn als het plan wordt uitgevoerd. De Duitse regering zal zich komende week over het plan buigen.