Obama : VS zijn in augustus 2010 weg uit Irak

De Verenigde Staten zullen binnen achttien maanden al hun gevechtstroepen terugtrekken uit Irak. Daarmee maakt president Barack Obama een belangrijke verkiezingsbelofte deels waar – in zijn verkiezingscampagne had hij beloofd de troepen, die nu meer dan zes jaar in Irak verblijven, al in mei volgend jaar terug te zullen trekken.

Op dit moment hebben de Amerikanen ruim 140.000 militairen in Irak. Na augustus 2010 zullen er volgens Obama nog tussen de 30.000 en 50.000 over zijn, uitsluitend om Iraakse militairen op te leiden en bij te staan, hulpprogramma’s te begeleiden en op beperkte schaal antiterreuroperaties uit te voeren.

„De belangrijkste besluiten voor de toekomst van Irak zullen voortaan door de Irakezen zelf worden genomen”, zei Obama in een toespraak tot militairen op een legerbasis in North Carolina.

Obama wil zich in de strijd tegen terreur concentreren op Afghanistan. Daarvoor heeft hij de militairen die nu nog in Irak gelegerd zijn, en het geld dat die operatie kost, hard nodig. Vorige week besloten de VS 17.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen om de toenemende onrust daar te bestrijden.

„We kunnen Irak onmogelijk bevrijden van iedereen die tegen Amerika is”, aldus Obama. „We kunnen niet Iraks straten bewaken tot ze helemaal veilig zijn, noch in het land blijven tot Irak een perfecte eenheid is. We kunnen niet onze betrokkenheid eindeloos volhouden als die zo’n druk legt op onze militairen en de Amerikaanse bevolking bijna een biljoen dollar kost.”

Volgens de president betekent het einde van de oorlog in Irak een nieuw tijdperk van engagement met het Midden-Oosten. „De VS zullen streven naar serieuze en blijvende betrokkenheid met alle landen in de regio, en dus ook met Iran en Syrië.” (AP, Reuters)

Iran wil respect van VS: pagina 5