Mishandeling en trauma

Deze brief is een reactie op de stukken `Mishandeling legt stressgen in brein stil` en `Wat ooit vergeten was, wordt plots een trauma`. Twee kleine stukjes in de krant. Het gevolg is een slapeloze nacht, hoofdpijn, misselijkheid en grote moeite om mijn werk te doen. Daarnaast een enorme vermoeidheid. Zo groot, dat normale mensen zich hier niets bij kunnen voorstellen. Ook ik was namelijk zo`n kind dat werd verwaarloosd en seksueel werd misbruikt. In mijn eigen huis, door mijn eigen vader. Moeder hoorde niet, zag niet en sprak niet. Ook ik was zo`n kind dat dit totaal was vergeten. Vaak ziek, dat wel, enorme moeite met optredens (ik was in opleiding tot musicus, dus dat was een enorme bron van frustratie) en vooral, nergens echt thuis. Toen, volkomen onverwacht na een zware operatie, kwam alles naar boven. En zelfs op dat moment denk ik nog dat mij een boel ellende had kunnen worden bespaard, als de familie toen anders had gereageerd. Ik werd echter uitgemaakt voor leugenaar, voor fantast. Dit alles nadat mijn zus al eerder, zonder dat ik dat wist, met hetzelfde verhaal naar buiten was gekomen. De posttraumatische stressstoornis die ik heb opgelopen staat garant voor een hoop ellende. De reden dat ik u daar als lezer mee belast is deze. Steeds wanneer de politiek zich wil bemoeien met kinderen, achter de voordeur, wordt er geroepen over bemoeizucht, spruitjeslucht en weet ik wat allemaal. Mijn gedachte is dan dat deze mensen geen idee hebben waar het allemaal over gaat. Kinderen hebben het recht op veiligheid. Mijn leven had er totaal anders uitgezien wanneer de huisarts eens flink was gaan nadenken over een kind met altijd maar hoofdpijn en altijd maar buikpijn in combinatie met een zeer dominante vader en een buitengewoon kinderlijke en afhankelijke depressieve moeder. Dan had ik nu misschien een gewone betaalde baan. Dan hoefde ik niet meer meestal `s avonds na het eten naar bed te gaan. Dan kon ik eens vaker naar een concert of een andere uitvoering. Dan was mijn huwelijk misschien meer succesvol. Dan was ik misschien zelfs wel gelukkig.

    • Naam Bekend bij de