Lockheed Martin: geen vaste prijs voor JSF

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin kan nog geen vaste prijs geven voor de F-35 Joint Strike Fighter (JSF). Dat bleek gisteren tijdens een bezoek van Nederlandse Kamerleden aan de Lockheed-fabriek in Fort Worth.

Volgens Lockheed-topman Tom Burbage is er op dit moment nog te weinig informatie over de kosten van de JSF om een bindend bod te doen. „We zijn zelf nog bezig om uit te zoeken hoe duur de JSF wordt.’’

Onlangs liet de Zweedse vliegtuigbouwer Saab Gripen doorschemeren 85 Gripen-straaljagers te willen leveren voor 4,8 miljard euro, ruim een miljard minder dan Defensie heeft ingeruimd voor de vervanging van de F-16’s van de luchtmacht. De vaste Kamercommissie voor Defensie vroeg daarom staatssecretaris De Vries (CDA) Saab en Lockheed Martin om prijsgaranties te vragen.

Volgens Lockheed-topman Burbage zou het echter niet verstandig zijn om dit te doen. Volgens Burbage kleven er op dit moment nog te veel onzekerheden aan het JSF-programma, dat zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt. ,,Die risico’s zouden we in de prijs moeten verdisconteren’’, aldus Burbage. ,,En dan zouden jullie erg duur uit zijn.’’ Burbage verwacht dat in 2012 voor het eerst een prijs bekend zal zijn voor de F-35. Volgens de afspraken uit het coalitieakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie moet het kabinet in 2010 een definitief besluit nemen over de aanschaf van de JSF. Voor eind april moet de Tweede Kamer echter al instemmen met de aanschaf van de eerste twee toestellen, om deel te kunnen nemen aan de testfase van de JSF.

Vooral bij de PvdA bestaan nog grote reserves over de aanschaf. PvdA’er Angelien Eijsink reageerde gisteren gereserveerd. ,,Ik ga de dingen naast elkaar leggen en voorleggen aan mijn fractie.’’ Joël Voordewind (ChristenUnie) herhaalde zijn voorstel om nu alleen te besluiten over een eerste testtoestel. „Waarom zou je nu al een blanco cheque uitschrijven?’’