Leuker dan Staatslot

Eerste verlies voor beleggingsclub Kluis 95. (Foto Jørgen Krielen) © Jorgen Krielen / Amsterdam, 17-02-2009 / Beleggingsclub Kluis 95 in vergadering. Krielen, Jorgen

Voor het eerst sinds hun oprichting in 1995 heeft beleggingsclub Kluis 95 geen winst gemaakt. „Tot januari deden we het nog prima, maar toen hebben we ons verkeken op kortlopende opties”, zegt voorzitter Rob Goldsteen. „Er deden geruchten de ronde over Crucell. Dat bedrijf zou overgenomen worden en wij gingen ervan uit dat de koers daarna omhoog zou schieten. De overname ging helaas niet door, dus we leden verlies. Maar van zulke ervaringen leren we.”

Goldsteen is sinds de oprichting lid van de club. „In 1995 las je veel over het leasen van aandelen en over beleggingshypotheken. Dat waren nieuwe producten die in de mode raakten. Ik wou daar meer van weten, dus werd ik lid van Kluis 95. Beleggen was toen al een hobby van me.”

Het eerste jaar werkte Kluis 95 met een fictieve portefeuille, maar dat bleek saai te zijn. „Beleggen met echt geld geeft een gevoel van spanning.” Daarom leggen de leden nu elke maand 30 euro in. „Dat zou je anders misschien aan een Staatslot uitgeven, maar beleggen is leuker.” Eens per maand vergaderen de leden in Amsterdam en hakken ze knopen door. Elke vijf jaar gaan ze liquide. De complete portefeuille wordt verkocht en de opbrengst wordt verdeeld. „Leuk, want tot nu toe was er altijd een mooi rendement.”

De club laat zich niet uit het veld slaan door de slechte ervaringen met Crucell. „We zijn ervan overtuigd dat de bodem nu bereikt is. De prognoses van het Centraal Planbureau zijn heel somber, maar de markt kende dat slechte nieuws al. Dat was al verdisconteerd in de koersen.”

Vorige week werd de hele aandelenportefeuille tegen het licht gehouden. „Crucell hebben we natuurlijk verkocht”, zegt Goldsteen. Ook detacheerder Brunel ging eruit. „Als het in het bedrijfsleven slecht gaat, gaan de ingehuurde krachten er het eerst uit.” Fugro en Akzo moesten het eveneens ontgelden. „We verwachten een daling van de industriële productie en dat betekent voor dit soort bedrijven minder werk.”

In plaats daarvan kochten ze Nutreco. „De voedingsmiddelenindustrie. Mensen blijven altijd eten.” Ook kochten ze aandelen van fietsfabrikant Accell. „Vorig jaar is de verkoop van fietsen gestegen en wij gaan ervan uit dat die stijging doorzet.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken