Klimaatlobby in VS staat te dringen

President Obama heeft het klimaatbeleid hoog op zijn agenda geplaatst. Dus groeit in het Amerikaanse bedrijfsleven de nervositeit over de nieuwe wetgeving. Bedrijven doen nu hun best om de plannen van de regering zoveel mogelijk te beïnvloeden.

Dat verklaart waarom er de afgelopen tijd in de VS zo’n 2.200 nieuwe klimaatlobbyisten bij zijn gekomen, zoals blijkt uit onderzoek van het Center for Public Integrity. Niet alleen bedrijven voor alternatieve energie, pleitbezorgers van kernenergie en de ‘coalitie voor schone kolencentrales’ maar ook verzekeringsmaatschappijen, stadsbesturen en Wallstreet zoeken bij de regering steun voor hun visie. Volgens de onderzoekers hebben 770 bedrijven en organisaties het afgelopen jaar 90 miljoen dollar betaald aan hun klimaatlobbyisten.

Het onderzoek naar lobbyisten via nrc.nl/klimaat