Geen maaimachines

Geen maaimachines Oosterzee, 28 febr. Dertig schapen worden naar het eiland Guozzetippe in het Tjeukemeer gevaren. De schapen blijven er vier weken om het gras te begrazen. Als dat goed verloopt, worden de schapen op meer plaatsen ingezet die moeilijk te maaien zijn met een machine. Foto Alex de Haan OOSTERZEE – Herder Jos Robroek uit Hommerts vaart zijn kudde van dertig schapen in een praam naar het eiland Guozzetippe in het Tjeukemeer. Daar zullen ze de komende tijd het gras en struikgewas kort houden. Vier verschillende rassen – Scottish Blackface, Herdwig en Romanov en Drents heideschaap – worden ingezet. Initiatefnemer is recreatieschap De Marrekrite, die in heel Friesland ligplaatsen voor watersporters beheert en ook eilandjes onderhoudt. Als de proef goed uitpakt, dan zet De Marrekrite voortaan alleen tijdens het watersportseizoen nog maaimachines in. De rest van het jaar worden schapen voor het onderhoud gebruikt. Jos Robroek, die vorig jaar met zijn bedrijf De Heerdgong is gestart, gaat regelmatig naar het eiland om zijn schapen te controleren. Haan, Alex J. de