Film Voorkeur

Bluebird (Mijke de Jong, 2004, Nederland). In Berlijn met een Glazen Beer voor de beste jeugdfilm bekroonde telefilm is veel meer dan een effectieve voorlichtingsfilm over pesten in de brugklas. Fijnzinnig scenario van Helena van der Meulen geeft geen echte verklaring voor het feit dat 13-jarige, schrandere Merel (Elske Rotteveel) opeens gepest wordt. Ned.3, 15.30-16.45u.

The Devil wears Prada (David Frankel, 2006, VS). Amusante adaptatie van gelijknamige roman van Lauren Weisberger, die putte uit haar ervaringen als assistente van Anna Wintour bij Vogue. Met Meryl Streep als ‘keiharde’ hoofdredactrice en Anne Hathaway als even ambitieuze als slecht geklede journaliste. RTL 4, 20.00-22.10u.

Valentin (Alejandro Agresti, 2002, Argentinië/Nederland/Frankrijk/Italië/Spanje). In deels autobiografische film speelt de Argentijnse regisseur Agresti de strenge, agressieve vader van een jongen die in de jaren zestig opgroeit in Buenos Aires zonder zijn moeder te kennen. Agresti won er een Gouden Kalf mee. Canvas, 21.55-23.15u.

Shine (Scott Hicks, 1996, Australië/Engeland). Ongehoord sentimentele, meer door het publiek dan de critici gewaardeerde filmbiografie over de Australische pianist David Helfgott, die na een tirannieke opvoeding en Rachmaninovs derde pianoconcert in een inrichting belandde. Mooie hoofdrol van Geoffrey Rush. BBC 1, 24.00-1.40u.