Eten met de ogen

Degustatiesalon Het Gebaar, Leopoldstraat 24 Antwerpen, 00 32 (0)3 2323710, www.hetgebaar.be

Eten ****

Gastvrijheid ****

Entourage ****

We kunnen niet zeggen dat we een geheim adresje hebben ontdekt. Degustatiesalon Het Gebaar ligt weliswaar wat verscholen in de Antwerpse Hortus, een kleine oase in het centrum van de stad, maar als we op een zaterdag rond lunchtijd de zaak binnenstappen is de salon afgeladen vol.

We voegen ons bij de wachtenden, eerst staand tussen de tafeltjes en later op een bankje naast de uitgifte. Dat blijkt een uitgelezen plek voor gastronomische voorpret. We eten met de ogen. Uitzonderlijk mooi opgemaakte borden verlaten de keuken. Een lijkt op de maquette van een neo-klassiek stadsontwerp, een ander van het vrolijke decor van een kindervoorstelling en weer een andere van een bloemenperk uit de omringende tuin of van een attractie in een sprookjespark. De chef kookt als een patissier, met bewerkelijke, zorgvuldig geconstrueerde gerechten.

Verrassend genoeg is in de behoudend ingerichte lunchroom de trendy moleculaire kookkunst een inspiratiebron. Krokante hulsjes, schuimige sauzen, kleurige geleitjes, smaakrijke poeders en korrels worden gecombineerd met klassieke bereidingen.

Het decor van de kindervoorstelling kunnen we aan de hand van de menukaart identificeren als ‘Catalaanse bacalau’. Een moot licht gezouten kabeljauw is bedekt met dungesneden gedroogde entrecote en stukjes geroosterde paprika. Aan de oever van een plasje schuimige ‘bouillabaisse’ staan met bloemkoolcrème gevulde cilindertjes van gekonfijte aardappel, daartussen liggen druppels ingekookte rode en groene paprikasap.

Intussen passeert een opulente creatie in tinten mokka en crème, dat moet een ontlede tiramisu zijn. Nog verleidelijker oogt het bord met een lint van witte chocolade met ‘toetsen van curry’, zegt de kaart, geflankeerd door een mousse van chocolade, passievrucht en amandel en een vrolijk rotstuintje waarin knapperige hulsjes, ‘cremeux’ van citroen, coulis van abrikoos en rozemarijn zijn te bespeuren.

Ons wachten wordt beloond, er komt een tafeltje vrij. De mond wil ook wat.

    • Joep Habets