'Einde dreigt voor Chinese model'

De ineenstorting van de wereldhandel luidt „het einde in van het Chinese model” en is voor de Chinese leiders „de zwaarste test” sinds de studenten- en arbeidersdemonstraties op het Tiananmenplein in 1989.

„De snel stijgende werkloosheid onder arbeidsmigranten en pas afgestudeerden is een tikkende tijdbom’’, zegt de onafhankelijke Chinese econoom Andy Xie (48) in gesprek met NRC Handelsblad.

Miljoenen werkzoekenden trekken van industriestad naar industriestad of keren terug naar hun dorpen op het platteland, waar al evenmin werk is.

Xie, voormalig chef-econoom van Morgan Stanley, behoort tot een groeiende groep Chinese economen die stelt dat de derde economie op dit moment krimpt.

Partij- en regeringsleiders in Peking zijn volgens Xie bovendien ernstig verdeeld. Dat bleek gisteren toen de vicevoorzitter van de Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, het hoogste economische partijorgaan, een groei van 8 procent in 2009 voorspelde. Dat werd betwijfeld door de viceminister van Economische Zaken Fu Ziying die zei dat iedere hoop op snel herstel voorbarig is.

Alle nationale, provinciale, regionale en militaire leiders komen volgende week bijeen om in het Nationale Volkscongres reeds aangekondigde en nieuwe, fiscale stimuleringsplannen te bespreken.

Volgens Xie moet de Chinese economie onafhankelijk gemaakt worden van de export naar het Westen. Hij vindt ook dat de China de buitenlandse deviezen –1900 miljard dollar – moet investeren in de eigen economie en niet in Amerikaanse staatsobligaties.

De snelle verslechtering van de economie bleek gisteren uit nieuwe rapportages van de Chinese douane. Voor het eerst is vastgesteld dat China meer goederen invoert dan uitvoert, terwijl in januari nog sprake was van een handelsoverschot van bijna 40 miljard dollar. Ook de importen dalen.

China: pagina 14 en 15

    • Oscar Garschagen