Een fraaier uiterlijk na ontslagpremie

Laserbehandeling en bijbehorende attributen. Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Uithoorn, 26-02-2009 / Laserbehandeling van Chantal Raadschelders Krielen, Jorgen

Chantal Raadschelders (35) droomde er al langer van, om zonder bril of lenzen door het leven te gaan. Toen ze na tien jaar bij haar baas ontslagen werd en een gouden handdruk meekreeg, hoefde ze niet lang te twijfelen over de vraag waar ze het geld aan wilde besteden.

Was die bril nou zo lastig?

„Ik droeg al jaren lenzen, maar had altijd last van droge en daardoor rode ogen. Als dat te erg werd, deed ik mijn bril op, maar ik vind mezelf – en veel anderen trouwens ook – veel mooier zonder bril.”

Toen kwam je kans: je werd ontslagen.

„Vanaf het moment dat ik er over hoorde, wilde ik mijn ogen laten laseren. Het is een prijzige behandeling en ik had dat geld niet zomaar op de bank staan. Toen ik ontslagen werd, kreeg ik geld mee omdat ik al tien jaar in dienst was. Een geluk bij een ongeluk. Het allereerste wat ik besloot te doen, waren mijn ogen.”

Toch hoor je ook verhalen van mensen die het niet aandurven.

„Van tevoren maakte ik me een beetje ongerust, maar na de operatie stuur ik er iedereen heen. Ik wilde een aantal klinieken bekijken, maar had al bij de eerste een goed gevoel, vooral nadat ik de behandelend arts had ontmoet. Een prettige man. Het bleek dat hij kort daarvoor een certificaat had gekregen van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Dat stelt een mens toch gerust.”

Hoe verliep de behandeling?

„Je hebt twee manieren waarop ze je kunnen laseren, een pijnlijke en een minder pijnlijke variant. Ik koos voor de eerste, dat heet LASEK/PRK. Ze schrapen je hoornvlies eraf en daarna begint het laseren. Dat gaat heel snel. Maar als ze de hoornvliezen terugleggen na de laserbehandeling, voelt dat alsof je ogen vol zandkorrels zitten.”

Je had nog steeds geen spijt?

„Die pijn houdt drie dagen aan. Even dacht ik: waar ben ik aan begonnen? De eerste twee weken moet je ook nog met een vreselijke bril op lopen, een zwarte skibril met elastiek achter het hoofd. Die draag je zelfs als je slaapt, voor het geval je in je ogen wrijft.”

Je mocht niet als een diva met mooie zonnebril rondlopen?

„Dat deed ik wel als ik buiten kwam, maar je moet oppassen dat er geen zonlicht in je ogen komt.”

Zie je nu volledig en scherp?

„Na drie dagen was de pijn weg en kreeg ik steeds meer zicht. Nu zie ik 100 procent scherp, meer zelfs! Het gekke is dat ik sindsdien nooit meer aan mijn bril heb gedacht. Je zou denken dat je die uit gewoonte opzet.”

En ben je nu mooier?

„Mijn dochter van zes zegt het zelfs. Maar ook vrienden zijn enthousiast, zeggen dat ik zulke stralende ogen heb.”

Wat kostte de behandeling?

„Tweeduizend euro. Dat valt mee, ik kreeg korting, omdat de kliniek vijf jaar bestond. Maar elke behandelaar hangt een ander prijskaartje aan de behandeling.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem