Economie in de VS krimpt 6 procent

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar harder gekrompen dan verwacht. Op jaarbasis bedroeg de krimp 6,2 procent, veel meer dan de 3,8 procent die eerder was geschat en ook veel slechter dan de 5,4 procent waar analisten rekening mee hielden. Het is de zwaarste krimp sinds 1982.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekend gemaakt. Door de financiële crisis is de Amerikaanse economie in een neerwaartse spiraal geraakt. Consumenten en bedrijven geven minder uit omdat zij het vertrouwen hebben verloren. Huizenprijzen dalen en de productie van veel bedrijven is teruggeschroefd. De werkloosheid in de VS nam toe tot 7,6 procent van de beroepsbevolking, het hoogste percentage in 16 jaar tijd.

De regering Obama probeert uit alle macht de spiraal te doorbreken door een nieuwe steunplan van 787 miljard dollar (bijna 622 miljard euro) aan extra overheidsuitgaven en belastingvoordelen.

Economen gaan er vanuit dat Amerikaanse consumenten en bedrijven ook in de eerste zes maanden van dit jaar de hand op de knip zullen houden. Het meest optimistische scenario voorspelt dat de recessie eind dit jaar voorbij is en dat de Amerikaanse economie zich in de loop van 2010 herstelt. De werkloosheid zal dan nog wel stijgen. De Federal Reserve verwacht pas op zijn vroegst in 2011 een herstel naar het normale niveau van 5 procent.