Confrontatie in poolgebied Canada

Canadese gevechtsvliegtuigen hebben vorige week, aan de vooravond van het bezoek van president Obama aan Canada, in het Noordpoolgebied een confrontatie gehad met twee Russische bommenwerpers die het Canadese luchtruim naderden. Dat heeft minister van Defensie Peter MacKay gisteren gezegd.

De bommenwerpers werden door de Canadese F-18s gemaand om te keren op minder dan 200 kilometer afstand van het Canadese luchtruim, aldus MacKay. Het incident tekent de groeiende internationale spanning over invloed in de poolregio – en kwam volgens MacKay extra ongelegen wegens het bezoek van Obama aan Ottawa op 19 februari, de dag erna.

„Ik zeg niet dat ik de Russen ervan beschuldig dat ze dit met opzet hebben gedaan bij het bezoek van de president, maar het is wel een sterk toeval”, aldus MacKay.

Incidenten met Russische vliegtuigen ten noorden van Noord-Amerika komen de laatste jaren steeds vaker voor, zei MacKay. Dat heeft te maken met de strijd om soevereiniteit in het poolgebied, dat door de opwarming van de aarde toegankelijker wordt en volgens experts veel olie en gas bevat. Arctische naties leggen claims op grote delen van de zeebodem.

De Russische ambassade in Washington zei dat het ging om een „routinevlucht in internationaal luchtruim.” De Canadese premier Harper greep het incident aan om Rusland de wacht aan te zeggen. „We zullen elke keer reageren wanneer de Russen inbreuk maken op de soevereiniteit van het Canadese poolgebied”, zei hij.