Buma/Stemra wil meer geld van de horeca

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra verraste onlangs de Nederlandse horeca met een brief waarin ze de rechten voor het inhuren van discoshows en coverbandjes aanzienlijk verhoogt. Koninklijke Horeca Nederland wil daar niets van weten en wijst op een convenant waarin Buma toezegt de tarieven van 2008 te handhaven.

Afgesproken is dat kroegen, zalen en discotheken over gages 2,4 procent voor auteursrechten aan Buma betalen. Maar kost een coverband of discoshow meer dan drieduizend euro, dan komt daar nog eens zeven procent bovenop. Dientengevolge telt Nederland opvallend veel bandjes die 2.999 euro kostten; wellicht komt daar heel soms een enveloppe met inhoud bij. Buma wil nu die drempel van drieduizend naar duizend euro verlagen.

Theo de Ridder, die een groot aantal entertainmentbureaus vertegenwoordigt, is bijzonder verontwaardigd over de eenzijdige verhoging. „De 'Bumagrens' van zeven procent is door de jaren heen omhoog gegaan, van 1.500 via 2.000 en 2.500 naar 3.000 euro, om coverbandjes het spelen mogelijk te maken. En dan wordt die trend met één zo'n briefje plots helemaal teruggedraaid. Neem nou mijn coverband Boulevard. Dat zijn zeven man, plus chauffeur, geluids- en lichtman. Het inhuren van licht en geluid kost 900 euro, dan zijn er nog belastingen en verzekeringen. Wat denkt u dat er overblijft?”

Volgens de Ridder brengt de verhoging ook de horeca in problemen. „Voor grote disco's en zalencomplexen scheelt het zo tienduizenden euro's. En dat komt bovenop verlies door het rookbeleid, scherpe leeftijdscontroles, hogere alcoholaccijns en een omzetdaling van 6,5 procent.” Volgens hem wil Buma/Stemra de kas vullen ten koste van horeca en artiesten omdat de inkomsten door illegaal kopiëren en downloaden snel terugloopt.

De woordvoerder van Buma/Stemra geeft toe in een convenant te hebben toegezegd de tarieven in 2009 niet te verhogen. „Maar wij zien dit niet als een tariefwijziging, maar als een stelselwijziging.” Of als een schot voor de boeg: hij erkent dat de verhoging mogelijk pas in 2010 wordt ingevoerd. Het extra geld zou bedoeld zijn voor Nederlandse rechthebbenden. „Weet u hoeveel André Hazes-imitators er rondlopen? Die zitten vaak onder de drieduizend euro, daar willen de erven Hazes iets van terugzien.”

Wat de Koninklijke Horeca Nederland betreft ligt de zaak betrekkelijk simpel. „We hebben een convenant en daar houden we Buma/Stemra gewoon aan.”