Bijensterfte blijkt bijna verdubbeld 4

Evenals brievenschrijver Johan Bos ben ik van mening dat de bijensterfte zorgelijk is. Zijn betoog wordt echter ontsierd door een aantal aantoonbare onjuistheden. Ten eerste zal verdwijning van de honingbij zeker niet leiden tot hongersnood. De meeste belangrijke voedselgewassen zijn immers windbestuivers (granen en andere grassen) of zelfbestuivers (veel Vlinderbloemigen). Wel zal de fruitteelt alsmede de kasteelt van bepaalde vruchtgewassen (aardbeien, courgettes en komkommers onder andere) met grote problemen geconfronteerd worden.Ten tweede kan de voeding van bijen met suiker geen kwaad. Integendeel: inwintering op eigen honing vergroot de kans op `roer`, een vervelende darmziekte. Toch draagt de achteruitgang van de bijenweide wel degelijk bij aan de bijensterfte, alleen ligt dat vooral aan een tekort aan stuifmeel. Dat bijvoorbeeld steeds meer tuinen onder het grind en de tegels verdwijnen is niet direct goed voor de honingbij. En de achteruitgang van de bijenweide komt des te harder aan doordat de infectiedruk van varroamijt en allerlei bacteriën inderdaad steeds groter wordt. In mijn 20-jarige imkerpraktijk (1986 - 2006) heb ik evenwel alleen last gehad van wintersterfte als ik zelf duidelijke fouten had gemaakt: niet bijvoeren in magere perioden, te laat inwinteren of te laat met varroabestrijding. Ten derde: genetische manipulatie kan nooit een rol spelen, want dergelijke gewassen worden in Nederland nauwelijks verbouwd. De schade door de auto kan ook geen grote rol spelen: hebt u ooit een honingbij op de voorruit gehad?De achteruitgang van de honingbij is volgens mij niet alleen een ecologisch maar ook een sociaal-economisch en een demografisch probleem. Bijen houden vraagt om een behoorlijke intelligentie. Intelligente mensen hebben tegenwoordig drukke banen die steeds drukker worden. Wie serieus imkert is elke dag bij zijn bijen, en als je dat niet kunt ga je fouten maken. De kern van het probleem is dus dat imkeren als amateur niet meer past in het huidige leefpatroon en dat het nauwelijks mogelijk is om als beroepsimker een behoorlijk inkomen te verwerven.

    • Dr. J.A. Schulp