Bij de voorplaat

Er leven jachtluipaarden in de Sahara. Dat bewijst deze foto van ’s werelds snelste landdier, gemaakt met een cameraval in het zuiden van Algerije. Aan de hand van de vlekkenpatronen identificeerden Sarah Durant van de Zoological Society in Londen en haar promovendus Farid Belbachir in totaal vier exemplaren van deze zwaar bedreigde ondersoort, Acinonyx jubatus hecki. In een gebied van 2.800 km2 gebruikten ze een netwerk van veertig camera’s, die een foto maken als een dier ze aanraakt. Er leven naar schatting nog 250 van deze jachtluipaarden of cheeta’s in Algerije en aangrenzende landen. “De schedel wijkt af van de andere ondersoorten”, zegt Durant aan de telefoon. Er leven wereldwijd nog zo’n tienduizend cheeta’s met name in Tanzania en Kenia, maar ook in Iran. Onbekend is waarom deze Noordwest-Afrikaanse ondersoort zo zeldzaam is. Durant: “Mogelijk bedreigen ze geiten en kamelen van de Touareg. Een jonge kameel kunnen ze zeker wel aan.” Mogelijke wilde prooidieren zijn woestijnhazen en dorcasgazellen. (MvN)