Analyse boekenjaar 2008: de lezer leest breder

`2008 vol oude boeken`. Onder deze kop analyseert NRC Handelsblad de CPNB-Top-100 van best verkochte boeken 2008 (NRC Handelsblad, 16 februari). Een conclusie die een interessant boekenjaar schromelijk tekortdoet. In 2008 is circa 51 procent van de 100 populairste boeken in voorgaande jaren verschenen. Dat percentage wijkt niet noemenswaardig af van overzichten in vorige jaren en is dus niet typerend voor 2008. Analyse van de top-100 van 2008 laat wel iets anders opmerkelijks zien: de sterke afname van megasellers. In de filmindustrie zou het ontbreken van blockbusters rechtstreeks leiden tot een afname van het aantal bioscoopbezoekers. De boekverkoop daarentegen bleef in 2008 op peil, sterker, deze steeg 4 procent. Als het boekenjaar 2008 getypeerd moet worden, zou het beter kunnen luiden: lezer kiest breder. Een verheugende ontwikkeling: de lezer wil hoe dan ook lezen, de belangstelling waaiert uit naar andere auteurs en de boekwinkel biedt een assortiment dat de lezer aanspreekt.

    • Henk Kraima