Zelig in Enschede

In Engeland vinden ze hem een grap, een namaaktrainer die je onmogelijk serieus kunt nemen. Als bondscoach slaagde hij er niet in zijn land naar het EK van 2008 te loodsen. Was dat al erg genoeg, de manier waaróp hij faalde was voor veel Engelsen te afgrijselijk voor woorden. Tijdens de interland tegen Kroatië hield Steve McClaren zich schuil onder een reusachtige paraplu. Een beetje vent merkt niet dat het regent, vinden Engelse voetballiefhebbers, en al helemaal niet tijdens een cruciale ontmoeting op Wembley. McClaren, type brave babbelaar, was niet langer te handhaven. Dat deze fool zijn heil zocht in een onbekende Nederlandse plaats bij een club met een exotische naam leek de Britse sportminnaars niet meer dan logisch.

Kortom: de Engelse collega’s aan wie ik vertel dat Steve McClaren het geweldig doet in Enschede wijzen naar hun voorhoofd. Het kan niet waar zijn. Liever dan mij te geloven denken ze terug aan McClarens persconferentie in augustus. Vooruitlopend op een tweeluik met Arsenal leek de nieuwe coach van FC Twente er een Nederlands accent op na te houden. Half Engeland sloeg aan het schuddebuiken. Kijk eens, hielden voetbalfans elkaar vast van het lachen, die fraud doet zich voor als een Hollander die Engels spreekt. Hilarious! Toets de woorden ‘Steve McClaren’ en ‘Dutch accent’ in het zoekschermpje van Youtube en je begrijpt wat ik bedoel. Lees vooral de reacties daaronder.

Een bevriende sportschrijver uit Londen vergeleek hem met Zelig. Net als de kameleontische hoofdpersoon uit deze Woody Allen-film lijkt McClaren zich op raadselachtige wijze te hebben aangepast aan zijn omgeving. Met zijn tongval, maar óók met zijn tactiek. Onder hem speelt FC Twente een intelligent soort aanvalsvoetbal dat ze in Engeland tijdens zijn bewind nooit te zien kregen. Sterker nog, hij lijkt de normen van de Hollandse School strenger na te leven dan de meeste andere coaches in de eredivisie. Een verzorgde aanvalsopzet met de zogenaamde driehoekjes, drie aanvallers met een nummer tien erachter (de weer opgebloeide Kenneth Perez) en ‘inschuivende’ backs: je ziet het allemaal bij FC Twente.

Met dat aantrekkelijke spel schopte die rare McClaren het tot de tweede plaats in de competitie. Hij behaalde mooie successen in Europa. Tot gisteravond. In Engelse voetballersogen staat Nederland gelijk aan mooi aanvallen en verliezen met penalties. En zie, na een meeslepend duel met Olympique Marseille verloor FC Twente onverdiend na een serie strafschoppen. Bij het checken van mijn e-mail vanochtend vlogen vier woorden mij om de oren. I told you so.

    • Auke Kok