Yoko Ono en John Baldessari krijgen oeuvreprijs Venetië

Rotterdam, 27 febr. - Beeldend kunstenaars Yoko Ono en John Baldessari krijgen in juni op de Biënnale van Venetië beiden een oeuvreprijs uitgereikt, de zogenaamde `Golden Lion for Lifetime Achievement`. Dat heeft Daniel Birnbaum, directeur van de Biënnale, deze week bekendgemaakt. De twee kunstenaars krijgen de onderscheiding voor hun ”baanbrekende activiteiten, die nieuwe, poëtische, conceptuele en sociale mogelijkheden hebben geschapen voor kunstenaars wereldwijd”, aldus Birnbaum. Yoko Ono, in 1933 geboren in Tokio, was een van de eerste leden van de Fluxus-beweging en maakte naam met conceptuele kunst en performances. Samen met echtgenoot John Lennon voerde door middel van happenings actie voor wereldvrede. De Amerikaanse kunstenaar John Baldessari (1931) wordt wel de belangrijkste kunstdocent ter wereld genoemd. Met zijn conceptuele oeuvre, bestaand uit onder meer foto`s, films, tekstwerken, boeken en tekeningen, heeft hij een grote invloed op jongere generaties kunstenaars gehad. De winnaars van de andere Gouden Leeuwen worden bekendgemaakt tijdens de opening van de Biënnale op 6 juni. Nederland zal worden vertegenwoordigd door kunstenaar Fiona Tan.