Williamson: spijt om ophef

De Britse bisschop Richard Williamson heeft excuses gevraagd aan paus Benedictus XVI voor zijn bewering dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden. Hij heeft geen afstand genomen van zijn stelling dat er in Auschwitz nooit gaskamers waren en dat niet 6 miljoen maar 300.000 Joden zijn omgekomen in de concentratiekampen. Het Vaticaan heeft nog niet gereageerd.

„De consequenties van mijn opmerkingen in ogenschouw nemend, kan ik volmondig zeggen dat het me spijt dat ik dergelijke opmerkingen heb gemaakt”, schrijft Williamson. „Als ik van tevoren had geweten hoeveel pijn en schade ze zouden veroorzaken, vooral voor de Kerk, maar ook voor de overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van onrecht ten tijde van het Derde Rijk, zou ik ze niet hebben gemaakt.”

Williamson voegde eraan toe dat hij in het gewraakte interview met de Zweedse televisie „enkel [zijn] eigen mening van een niet-historicus had gegeven, een mening die twintig jaar geleden is gevormd op basis van toen beschikbaar bewijs dat sindsdien zelden publiekelijk is verwoord”.

Zijn verklaring is gisteren vrijgegeven door het katholieke persagentschap Zenit. Zenit zegt de brief van de pauselijke commissie Ecclesia Dei te hebben ontvangen. Deze raad heeft de rehabilitatie van de Broederschap Pius X voorbereid, waar Williamson deel van uit maakt. Paus Benedictus hief eind januari de excommunicatie van de broederschap op. Dit kwam hem op felle kritiek van Joodse organisaties en progressieve katholieken te staan. Het Vaticaan eiste vervolgens dat Williamson zijn Holocaustontkenning „absoluut onmiskenbaar en publiekelijk” zou intrekken.

Volgens Italiaanse media is het twijfelachtig of het Vaticaan genoegen neemt met de excuses. De Corriere della Sera citeert prelaten die de brief „noch adequaat noch gezaghebbend” vinden. In een interview met La Stampa zegt de Britse historicus en Holocaustontkenner David Irving dat Williamson in oktober op een feest van hem was. Sindsdien hebben de twee per e-mail gecommuniceerd. Irving zegt in reactie op Williamsons excuses dat dit „geen rechtsomkeert” is. „Hem kennende trekt hij zijn verklaring niet in.”