Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Dichtbij Nederland. Het vliegtuigongeluk op Schiphol bezien vanuit Turks standpunt, met een bezoek aan het huis van een van de piloten. Verder een verslag over de Nederlandse marine op de Antillen en een reportage over geheim geweld, waarin de psychologische gevolgen van kindermishandeling aan de orde komen. Ned.1, 17.30-17.59u.

Netwerk. Portret van de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Noord, voornamelijk bekend wegens de criminaliteit en andere overlast. De overwegend allochtone bewoners zien dat het niet goed gaat met hun buurt en vinden dat er snel iets moet gebeuren. Maar ze zijn minder te spreken over de oplossingen van de gemeente: sloop en grootschalige renovatie. De gemeente Utrecht ziet dit als dé oplossing voor de problemen, maar de bewoners zijn bang dat ze niet meer kunnen terugkeren in de buurt. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag Vandaag. De nasleep van het vliegtuigongeluk van Turkish Airlines: waar kunnen de slachtoffers letselschade claimen en wie zaten er eigenlijk in het vliegtuig? Verder een verslag over het bezoek van Wilders aan de VS en zijn persconferentie. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Terugblik op een maand mediagebeurtenissen met Jan Mulder, Joost Zwagerman, muzikant Roel van Velzen en Tijs van den Brink, EO-presentator. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Vanavond onder meer te gast de schrijver Cees Nooteboom, die vertelt over zijn nieuwste verhalenbundel ’s Nachts komen de vossen. Ned.1, 23.00-0.00u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten o.m. de omroeplegende sir David Attenborough, de in Hollywood succesvolle Britse acteurs Emily Blunt en Clive Owen, en de band U2, die ook muziek speelt van zijn laatste album. BBC 1, 23.35-0.35u.

documentaire

Het uur van de wolf: Johnny Cash in Folsom Prison. Muziekdocumentaire over de totstandkoming van Cash’ live-album, opgenomen in Folsom State Prison in 1968. Betrokkenen kijken terug. De countryzanger wilde bijdragen aan de hervorming van het Amerikaanse gevangenissysteem waar hij zelf deel van heeft uitgemaakt. Ned.2, 22.55-23.55u.

informatief

De leugen regeert. Discussieprogramma over de media. Simon Rozendaal (Elsevier) en Joop Bouma (Trouw) debatteren over de mediaberichtgeving over farmaceutische bedrijven, die zelf vinden dat zij vaker negatief dan positief in het nieuws zijn. Verder de journalistieke listen bij de nieuwsgaring rond het vliegtuigongeluk en de chequeboek-journalistiek waarbij personen hun verhaal voor veel geld aan de krant verkopen. Ned.2, 21.20-22.00u.

Heerlijk Eerlijk Heertje. Raoul Heertje probeert al zoekend de onechtheid van televisie bloot te leggen. Zie ook www.heerlijkeerlijkheertje.nl. Ned.3, 21.55-22.30u.

Metropolis: Waar lacht de wereld om? Humor in verschillende culturen. Zie ook metropolistv.nl. Ned.3, 23.55-0.25u.

Amusement

De Dik voor Mekaarshow. Eerste aflevering van een sketchshow van André van Duin en Ferry de Groot, jarenlang succesvol op de radio. Naast bekende karakters als Ome Joop, Harry Nak en Bep en Toos, ook imitaties van BN’ers en persiflages. Ned.1, 21.15-21.55u.

Humo’s Pop Poll Deluxe 2009. Verslag van feestavond in Sportpaleis Antwerpen waar Guy Mortier vertelt wie door de lezer van het blad Humo zijn verkozen tot man en vrouw van het jaar, tevens het beste tv-programma, beste film, beste zanger, grappigste mens. Met optredens van o.a. Novastar, Absynthe Minded, dEUS en Milow. Canvas, 22.05-23.15u.

cultuur

The culture show uncut. Speciale aandacht voor de band U2 en hun nieuwste album. Presentatrice Lauren Lavernebezoekt U2 in Dublin. Ook gesprekken met radio 1 DJ Nemone en schrijver en criticus David Quantick die debatteren over de band: is het nieuwe album een hoogtepunt of een hype? BBC 2, 0.35-1.20u.

sport

Sportjournaal. Met o.a. voetbal: een samenvatting PSV - Heerenveen. Ned.3, 22.30-23.00u.

RTL voetbal. Samenvattingen van de voetbalwedstrijden uit de eerste divisie. RTL 7, 23.10-0.10u.