Tomatenmaal

Het was voor de eerste keer bij haar thuis. Zij kookte en ik zou kennis maken met de familie. Met geveinsde studentikoze nuchterheid fietste ik naar de buitenwijken van Den Haag, waar huizenblokken uit de grond gestampt werden. Typisch jaren zestig. Het was het tweede huis in de rij. Nummer 4. Binnen in de kleine gang, waar aan kleine haakjes een keur van jassen hing, kreeg ik het toch nog benauwd. Het waren er veel.

Eenmaal in de huiskamer zat ik, na het luiden van een koperen bel, al snel aan tafel. Een kakofonie van stemmen vulde de ruimte. Totdat zíj eindelijk weer de kamer binnenkwam. „Pas op! Tomatenmaal!” Er werd ruimte gemaakt en zij zette een enorme dampende schaal op tafel. En nog een. Verder manden vol knapperig warm stokbrood en een gigagrote kom salade. Al gauw waren de borden gevuld en verstomden de gesprekken. Af en toe een goedkeurend gebrom en tussen twee happen door werd er om meer brood gevraagd.

Die eerste hap vergeet ik nooit meer. Zacht gesmoorde stukjes zoetig varkensvlees, romig gesmolten kaas, de aardse tonen van gebakken champignons en het frisse zoet van verse tomaten, de veroorzaker van de blaren. Ik keek mijn lief aan en besloot: dit was de ware.

Nu, jaren later, sta ik bij het ontruimen van schoonmama’s boekenkast met een knipsel in de hand. Het recept.

Met in haar handschrift geschreven, ‘voor mijn lief’.

Tomatenmaal

400 gr varkensfricandeau

100 gr ui

1 laurierblaadje

250 gr champignons

250 gr belegen Goudse kaas

1 kg tomaten

5 takjes tijm

3 eieren

3 dl stoofnat van vlees en champignons

Snij het vlees in blokjes en braad het in hete boter aan. Voeg de gesnipperde ui toe en laat meebakken. Voeg laurier toe en 50 ml water. Breng op smaak met zout en peper. Stoof het geheel langzaam gaar. Snijd de champignons in vieren en bak ze in boter bruin. Voeg de champignons bij het varkensvlees. Giet het mengsel op een vergiet en vang het stoofvocht op.

Snijd de ontvelde tomaten in dikke plakken. Beboter een vuurvaste schotel en leg hier in laag voor laag: tomaten, vlees met champignons, tomaten, blokjes kaas, tomaten. Strooi over de tomaten wat tijm en peper en zout en houd twee tomaten achter.

Klop de eieren los met het stoofnat (3 dl, anders aanvullen met room) en giet dat in de ovenschaal. Tot slot gaan er de 2 achtergehouden tomaten in plakken op. Zet het tomatenmaal 40-50 minuten in een oven van 175 graden.

Verder het recept uitprinten en op het keukenprikbord hangen. Om niet te vergeten.

Paul Scholtes

Dit was de laatste aflevering van ‘Liefde gaat door de Maag’. Maandag is Janneke Vreugdenhil weer terug.

    • Paul Scholtes