Tijd dringt voor overname van Fortis Holding

Uiterlijk morgen moet duidelijk zijn of er nog een deal tussen de Fortis Holding en BNP Paribas afgesloten kan worden. Een verzelfstandigde holding is het riskante alternatief.

Het wordt opnieuw nagelbijten voor de bestuurders van Fortis Holding. Als uiterlijk morgen niet voldaan is aan een akkoord dat eerder met de Belgische staat en BNP Paribas werd afgesloten, dan kan de Franse bank zonder enige boete weglopen.

En dan rest een verzelfstandigingsscenario nog als enige reële optie voor het fel geplaagde financiële concern. Met alle risico’s van dien. In dat geval moeten Fortis of de Belgische staat tenminste 4,1 miljard euro op tafel leggen om de portefeuille met giftige kredieten te kunnen financieren. Dat geld is er niet bij de holding, die de volledige Belgische verzekeringstak in handen heeft. Dus zal de staat moeten bijspringen.

Gooit BNP Paribas de handdoek in de ring, dan wordt ook de bancaire poot van Fortis – die nu voor 100 procent in een holding van de overheid is geparkeerd – feitelijk genationaliseerd. Die extra last wil de Belgische staat, die al moest ingrijpen bij financiële instellingen als KBC, Dexia en Ethias, liever niet.

Een deel van het front van gedupeerde beleggers dat twee weken geleden tegen een alternatief akkoord met BNP Paribas stemde, ziet een verzelfstandiging van de Fortis Holding wel zitten. Hun voorstel ziet er als volgt uit: een kwart van de bancaire tak gaat voor 2,35 miljard euro naar Fortis Holding en een kwart van de verzekeringstak gaat naar Fortis Bank België. En voor de giftige kredieten wordt een oplossing zoals bij ING uitgewerkt: zij worden niet meer afgesplitst in een afzonderlijk vehikel, maar gewaarborgd door de staat.

De Nederlandse beleggersvereniging VEB, het Belgische advocatenkantoor Modrikamen en het adviesbureau Deminor – naar eigen zeggen goed voor 11 tot 12 procent van de Fortis-aandelen – steunen dit plan. Dit is niet onbelangrijk, want elke nieuwe deal die uit de bus komt moet groen licht krijgen op een aandeelhoudersvergadering van Fortis.

Er zijn echter barstjes in het aandeelhoudersfront. Deze week kwam de Belg Frank Arts, die een aantal vermogende Vlaamse beleggers vertegenwoordigt, met een alternatief plan op de proppen. Hij stelt voor dat BNP Paribas – naast de overname van 75 procent van Fortis Bank België – een kwart van de verzekeringstak koopt voor 1,38 miljard euro. Zo krijgt de Fortis Holding extra liquide middelen en een solide bedrijfspartner voor de distributie van zijn verzekeringspolissen.

„Afgelopen zaterdag was ik hierover in gesprek met BNP Paribas”, zegt Arts. „Zij toonden zich eerst verrast, maar waren bereid de investering in Fortis Insurance België te doen als ik de familiale aandeelhouders achter het voorstel kan krijgen.” Arts, die het vermogen beheert van Paul Janssen, de overleden stichter van het farmaconcern Janssen Pharmaceutica, dat werd overgenomen door Johnson & Johnson, vindt dat Fortis Holding ook met de Nederlandse staat onderhandelingen moet aanknopen om de Nederlandse verzekeringstak terug te kopen.

„Ik wil me met dit plan niet tegen het voorstel van VEB, Deminor of Modrikamen verzetten”, zegt hij. „Ik wil wel een alternatief bieden.” De Belg lag in de jaren negentig mede aan de basis van een investeerdersgroep die enkele procenten in Fortis in handen had. Op de aandeelhoudersvergadering van 11 februari kwam de deal met BNP Paribas slechts 0,26 procent van de aanwezige stemmen tekort om goedgekeurd te worden. Dit verschil kan Arts naar eigen zeggen overbruggen.

Als er alsnog een akkoord met BNP Paribas uit de bus zou komen, dan zou dit een streep zijn door de rekening van advocaat Mischaël Modrikamen. Zijn kantoor rekent zijn Fortis-clientèle niet alleen een provisie van 0,05 tot 0,1 euro per aandeel provisie. Hij vraagt ook, in tegenstelling tot de andere beleggersverenigingen, een commissie van 15 procent op het bedrag waarmee het Fortis-aandeel de drempel van 4 euro zou overstijgen. „Een symbolisch honorarium”, aldus de advocaat.

Het aandeel Fortis noteerde vanmiddag 1,36 euro. Maar door zoveel mogelijk activiteiten in de Fortis Holding te houden en risicovolle onderdelen af te stoten naar de Belgische staat, hoopt de advocaat die meerwaarde te halen.

    • Piet Depuydt