Selectie Theater & Dans

Theo Maassen

Het land is in de war, en de cabaretier is dat óók. Hij weet niet hoe het verder moet. De toekomst is niet meer wat ze is geweest. In Zonder pardon verbindt Theo Maassen zijn vers verworven vaderschap, met de vraag in welke wereld dat kind is neergezet. Zijn straatvechtershouding is niet veranderd, en zijn hang naar gespierde grappen evenmin. Het is alsof het allemaal ter plekke ontstaat, zo logisch schakelt hij heen en weer tussen de rol van cabareteske pestkop en die van de jonge vader in verwarring. Tournee t/m 19 juni. Inl. www.theomaassen.nl.

Garnalen verhalen

In vijftig korte scènes laat Hotel Modern het leven op Aarde zien, gespeeld door driehonderd dode garnalen. De garnalen worden in mini-filmsets gefilmd en vertoond op groot scherm in een live animatiefilm. Van crematie tot en met een geboorte, met een prachtige couveusekamer. Daarna volgt nog een bokswedstrijd, duiveluitdrijving, executie, avond in een restaurant, twee zwervers op een vuilnisbelt en een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch waar een lijk ter keuring wordt aangeboden. Tournee t/m 13 mei. Inl: www.hotelmodern.nl.

Tien geboden

Johan Simons en zijn gezelschap NTGent maken een toneelbewerking van Dekalog (1989), de tv-serie van Poolse cineast Krzysztof Kieslowski. De groep speelt de voorstelling in twee delen en in marathonversie. Iedere episode behandelt één van de tien geboden en portretteert tien gezinnen en stelletjes, in een grauwe flat in Warschau, die in crisissituatie voor morele keuzes komen te staan. Kieslowski’s filmreeks is nogal grauw en somber van toon, Simons’ versie is lichter en warmer. De verhalen blijven even herkenbaar en ontroerend. Tournee t/m 11 april. Inl: www.ntgent.be.

Waterman

Hatty Waterman is een ontsnappingskunstenaar. Als de nazi’s zijn joodse familie komen halen, laten ze hem achter, omdat hij niet op het lijstje staat. De rest van de oorlog weet hij steeds weer op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen. In de monoloog Waterman behandelt Helmert Woudenberg de shoah in Amsterdam. Hij gebruikt hiervoor een interview met de echte Wasserman. Tournee t/m 20 mei. Inl: www.grunfeld.nl.

Lange dagreis naar de nacht

Het Nationale Toneel gaat op toernee met het familiedrama Long Day’s Journey Into Night van Eugene O’Neill. Regisseur Maaike van Langen bouwt de spanning zorgvuldig op. Hoe meer de familieleden elkaar aandoen, des te meer sympathie het publiek voor hen krijgt. Vooral Ariane Schluter als de moeder intrigeert: een lief kostschoolmeisje en een bitch tegelijk. Tournee t/m 2 mei. Inl 070-3181444 en www.nationaletoneel.nl.

Medea

Met een krachtige, fantasierijke versie van de Griekse tragedie Medea begint regisseur Ola Mafaalani bij het Noord Nederlands Toneel. Kindermoordenares, tovenares, liefdevolle moeder? De Medea van titelheldin Malou Gorter is het allemaal. Tournee t/m 28 maart. Inl: www.nnt.nl

Art

Voor de tweede keer wordt dit seizoen Art, de toneelhit van Yasmina Reza, opgevoerd. Regisseur Peter de Baan maakt met drie steracteurs (Victor Löw, Sjoerd Pleijsier en Huub Stapel) een komedie over kunst en vriendschap. Serge koopt voor honderdduizend euro een schilderij. De aankoop heeft het effect van een fragmentatiebom: door kunst spat de vriendschap uit elkaar. Tournee t/m 28 mei. Inl.: www.arttoneel.nl