Selectie Muziek

Verdi Requiem

Otto Tausk leidt met zijn orkest Holland Symfonia en het Nederlands Concertkoor een serie uitvoeringen van het Requiem van Verdi. Solisten zijn sopraan Kelly God, mezzo Wilke te Brummelstroete, tenor George Oniani en bas Dimitri Ivasjenko. 1 maart 19u30 St. Laurenskerk Alkmaar res 072 5489999; 3 maart 20u15 Philharmonie Haarlem res 023 5121212; 5 maart 21u Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht res 030 2314544; 7 maart 15u De Doelen Rotterdam res 0010 2171717

Philharmonia Orchestra

Esa-Pekka Salonen dirigeert het Philharmonia Orchestra. Mitsuko Uchida is de soliste in het Pianoconcert van Schönberg, daarna klinkt de Negende symfonie van Mahler. 6 maart 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Reich/MacMillan

De Schotse componist en dirigent James MacMillan en Hans Leenders leiden een concert van het Hilliard Ensemble, de symfonieorkesten en koren van de conservatoria Rotterdam en Den Haag en het Nationaal Kinderkoor. Op het programma The Desert Music van Steve Reich en de Nederlandse première van Quickening van MacMillan. 4 maart 20u15 res 010 2171717

Yannick Nézet-Séguin

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft o.l.v. chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin vier keer een concert met muziek van Mozart en Schubert. Stephen Kovacevich (vroeger Stephen Bishop) is de solist in het Pianoconcert nr 24 van Mozart. Het concert wordt geopend met Mozarts Adagio en fuga in c en besloten met de Negende symfonie van Schubert. 5, 6, 7 maart 20u15; 8 maart 14u15 De Doelen Rotterdam res 010 2171717

Guitar Festival

Zaterdag 28 februari en zondag 1 maart wordt in theater de Kimme in Zuidlaren het eerste Zuidlaren Guitar Festival gehouden met op zaterdag o.a. Ana Vidovic (20u30) en zondag Sabrina Vlaskavic (14u). Ook zijn er masterclasses. Inl www.zuidlarenguitarfestival.nl/

Osdorp Posse

Na negentien jaar trouwe dienst, waarin ze twaalf albums maakten, houden de Nederlandse hiphoppers van Osdorp Posse het voor gezien. Maar voor het zover is, toeren Def P en de zijnen nog een laatste keer door Nederland. 28 febr., 20u30, Patronaat, Haarlem. Info: www.patronaat.nl

Boemklatsch & Nobody Beats the Drum

Kleurrijk en energie Utrechts collectief van producers en diskjockeys, Boemklatsch, brengt over-the-top mix van electro, hiphop, funk en meer. Stadgenoten Nobody Beats the Drum paren rock aan dansmuziek in even energieke show. 5 maart, 22u, Mezz, Breda. Info: www.mezz.nl

Jim Black & AlasNoAxis

AlasNoAxis speelt elektronische jazz. In korte composities, alle geschreven door Jim Black, slagen de muzikanten erin om met een variëteit aan gevoelens en texturen een broeierige minimalistische sfeer te creëren. 7 maart, 21u, Lantaren Venster, Rotterdam. Info: www.lantaren-venster.nl

Q-Tip

Hij werd bekend als rapper van A Tribe Called Quest, met zijn onweerstaanbare ‘flow’ en ging na het uiteenvallen van deze groep verder als soloartiest. Zijn tweede soloalbum The Renaissance liet lang op zich wachten, maar dat wachten bleek de moeite waard. Op de plaat leveren vele gasten een bijdrage, onder wie soulzanger Raphael Saadeeq en D’Angelo. Die laatste komt ook met een nieuw album. 10 maart, 20u30, Paradiso, Amsterdam. Info: www.paradiso.nl