Selectie Film

Traitor

De hoofdperson van Traitor is Samir Horn, een man met een dubbele nationaliteit. De zoon van een Soedanese vader een een Amerikaanse moeder groeide op in Jemen. Hij bekeert zich tot de islam nadat hij als jongetje zijn vader had zien sterven door een autobom. Hij wordt expert in explosieven. Als hij zich aansluit bij een radicale moslimbeweging die Amerika lam wil leggen met aanslagen, krijgt hij de FBI achter zich aan. In 25 bioscopen.

Le premier jour

Le premier jour du reste de ta vie is een oude formule over een familiale verwijdering en verzoening, verteld vanuit verschillende personages en perspectieven. Vader, moeder en drie pubers worden gevolgd gedurende een cruciale dag in hun leven. Via flashbacks krijgt de kijker een redelijk compleet beeld van het gezin gedurende de afgelopen twintig jaar. In 5 bioscopen.

Involuntary

De mozaïekfilm Involuntary (‘onvrijwillig/willekeurig’) Van Ruben Östlund gaat deze week in première. In vijf parallelle verhalen worden de gevolgen en mogelijke oorzaken van groepsgedrag ontleed. Met een vage fatalistische ondertoon observeert regisseur Östlund de meest basale van alle dagelijkse dilemma’s. Should I stay or should I go? Haarscherp brengt hij de menselijke neiging in beeld om zich maar te schikken naar onbehaaglijke, onaangename of ronduit onrechtvaardige situaties „omdat protest toch wel niets zal uithalen.” In 5 bioscopen.

Slumdog Millionaire

Film over de ongeletterde wees Jamal die als ‘chai wallah’ in een callcenter werkt. Hij dringt door tot de Indiase versie van Who Wants to be A Millionaire en beantwoordt tot verbazing van de neerbuigende quizmaster elke vraag correct. Bedrog, denkt men, de politie moet de waarheid maar uit hem martelen. Jamal vertelt hoe hij de antwoorden in de school van het leven leerde, en zo flashbacken we door zijn verleden in de sloppen. Het gaat om de liefde, zo blijkt. Regisseur Danny Boyle brengt het onwaarschijnlijk plot heel plausibel en kreeg daarvoor deze week acht Oscars. In 46 bioscopen.

The Wrestler

Gescheiden en vervreemd van zijn volwassen dochter (Evan Rachel Wood), woont worstelaar Randy ‘The Ram’ Robinson, in een stacaravan. Schaars menselijk contact onderhoudt hij door nintendo te spelen met de buurjongen, en door zijn bezoekjes aan lapdanseres Cassidy (Marisa Tomei) in een stripclub. Zij speelt net als Ram een rol voor haar klanten, maar ze verkoopt ook haar enige en echte lichaam. Ze begrijpen elkaar. Net als hij wil gaan werken aan een come back, wordt hij geveld door een hartaanval. Met: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood. In: 27 bioscopen

Film & Food: La Cena

Eerste van een reeks van vijf films en lezingen, naar een initiatief van Prof. Dr. Louise O. Fresco, hoogleraar UvA. Wat betekenen eetscènes in films? Hoe wordt er gegeten, hoe wordt er gekookt? En wat wordt er precies gegeten, met wie, en waar? Openingslezing door Louise O. Fresco en Helen Westerik. Woensdag 4 maart, lezing 17-18u, film 19u30. Locatie Filmmuseum, Amsterdam, reserveren 020-5891400 & www.Spui 25.nl