Selectie Buitenland

Hasselt

Bonte beren en blote billen is de titel van de nieuwe expositie in het Literaire Museum. Bedenker van deze beren en billen is Klaas Verplancke (1964), die al twintig jaar als illustrator en schrijver van vooral kinderboeken actief is. Twee keer won hij de prestigieuze Bologna Ragazzi Award voor illustraties en vormgeving, naast boekenwelpen en -pauwen. De blote billen zijn evenwel bedoeld voor volwassenen. Zo illustreerde Verplancke de succesvolle reeks ‘Confidenties van een ezelsoor’ van Frank Adams in de krant De Standaard. Zijn werk verschijnt in 35 talen. T/m 16 mei, Literair Museum, Bampslaan 35, Hasselt, wo t/m za en elke 1ste zondag van de maand 14-17u. Inl www.hasselt.be en 0032 11261780.

Antwerpen

Op 6 maart opent in het Modemuseum in Antwerpen de expositie ‘Paper Fashion’. Het gebruik van papier in de mode is nauwelijks bekend bij het grote publiek. Toch duikt het op in diverse culturen en historische periodes. Papiertoepassingen in mode komen vooral voor in Japan en China, en beleefden bij ons een kortstondige roem in de jaren ’60. Het MoMu belicht onder meer een unieke collectie papieren jurken uit die tijd en focust ook op het gebruik van papier en vergelijkbare materialen in de hedendaagse modewereld. 6 mrt t/m 16 aug, Modemuseum, Nationalestraat 28, di t/m zo 10-18u. Inl www.momu.be en 0032 34702770.

Passendale

Geen Joris Driepinter in Vlaanderen, maar wel een Melkbrigade. Met de slagspreuk ‘Milleke Melleke Mol/ doe de glazen nog eens vol’ werd het voedingsrijke witte goedje vanaf 1959 met enorm succes aan de man (de jeugd) gebracht. Honderdduizenden kinderen verrichten iedere dag trouw hun M-daad en dronken een groot glas melk uit. Er waren ook erebrigadiers, zoals de populaire ‘Nonkel Bob’ en Jacques Brel. De Oude Kaasmakerij in Passendale belicht op ‘De Terugkeer van de Melkbrigade’ de geschiedenis van deze ongeëvenaarde publiciteitsstunt. T/m 29 nov., De Oude Kaasmakerij, ’s Graventafelstraat 48a, Passendale, di t/m zo 10-17u. Inl www.deoudekaasmakerij.be en 0032 51777005.

Berlijn

In Berlijn zijn twee reizende tentoonstellingen geopend waarin Oost-Europa centraal staat. Onder de titel Begegnungen worden historische foto’s getoond uit het Zuid-Hongaarse plaatsje Véménd naast actuele foto’s uit de grensstreken van Servië, Hongarije en Kroatië. De eerste tentoonstelling bevat werk van Béla Harnai die tijdens de Eerste Wereldoorlog de bewoners in de omgeving fotografeerde: Hongaren, Serviërs, Roma en Joden. De tweede tentoonstelling, getiteld Sie verlassen jetzt die Landkarte! toont actuele opnamen van vijfentwintig leden van een Duitse minderheid die nog in de drielandenstreek leven. Museum Europäischer Kulturen, Arnimallee 25, 14195 Berlin-Dahlem. Di t/m vr 10-18u, zo en za 11-18u. Ma dicht. Inl 0049(0)30-8301438 & www.smb.museum

Reutlingen

In Städtisches Museum Spendhaus is tot en met 1 juni werk te zien van HAP Grieshaber die op 15 februari precies 100 jaar geleden is geboren. Het werk van Grieshaber wordt op de overzichtstentoonstelling Grieshaber und die Moderne in de context geplaatst van de avant garde schilders. Tegelijkertijd wordt hij gezien als vertegenwoordiger van de Vertreter der Moderne. De ontwikkeling van Grieshaber als kunstenaar wordt getoond in circa 120 werken. Hieromheen ook werk van kunstenaars die hem hebben beïnvloed, zoals Paul Klee en Lyonel Feininger. Spendhausstraße 4, 72764 Reutlingen. Inl 0049 (0)7121 303-2322.