Poolse regering straft speculanten tegen zloty

De Poolse regering wil financiële instellingen die tegen de zloty speculeren straffen. En Goldman Sachs staat bovenaan de lijst van stoute banken.

Dit meldt het Poolse dagblad Dziennik. Goldman Sachs gaf vorige week toe dat het flink heeft verdiend aan de recente verzwakking van de Poolse munt. Dat is niet illegaal, maar in Polen heeft het tot grote verontwaardiging geleid. Wat willen die banken nou: gered worden of nog meer schade aanrichten?

De Polen liggen wakker van de zloty, die sinds medio vorig jaar 40 procent in waarde is gedaald. Vorige week kreeg de munt opnieuw een klap, na paniek over de economische toestand van Midden-Europa. Ten onrechte, zei Goldman Sachs zelf, zó slecht gaat het ook weer niet in de regio. De bank maakte toen officieel bekend niet meer te zullen speculeren.

Met die mededeling gaf de bank een belangrijk signaal aan de rest van de markt, maar Warschau is niet van plan om een bedankbriefje te sturen. Integendeel. Volgens Dziennik heroverweegt de Poolse regering zijn relatie met Goldman Sachs. Een order ter waarde van 60 miljoen zloty (12,8 miljoen euro) wordt mogelijk geannuleerd. „Hoewel banken op de markt opereren, moeten ze rekening houden met de consequenties van hun handelswijze”, aldus Maciej Wewiór, de woordvoerder van het Poolse ministerie van Financiën. De order heeft betrekking op privatiseringen in de Poolse energiemarkt, waarin Goldman Sachs een adviserende rol speelt.

„Oog om oog, tand om tand”, aldus Dziennik. Polen, schrijft een commentator van de krant, is misschien geen grote speler in de wereldeconomie, maar ook geen kleine. Polen heeft de komende jaren miljoenen aan Europese subsidies te besteden. „We zijn niet passief en hulpeloos.”

Veel huishoudens in Polen hebben problemen omdat ze hypotheken hebben afgesloten in Zwitserse franken. Dat was goedkoper, vanwege de lagere rente, maar is door een ongunstige wisselkoers ineens duur geworden.