Oude kunst op verzakte panden

Gisteren zijn kunstenaar Peter Doeswijk en fotograaf André Witkam begonnen met het beplakken van de verzakte panden aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Op de ramen en deuren van de woningen zullen kunstwerken van oude Hollandse meesters prijken.

Wat zien mensen nu als ze langs de Vijzelgracht lopen?

Doeswijk: „Nou, nu nog vooral dikke houten platen waarmee de panden zijn dichtgetimmerd. Maar we staan op dit moment op de steigers om kopieën van oude Amsterdamse meesters te bevestigen. Ik ben op internet en in het Frans Halsmuseum gaan zoeken naar werken uit de Zeventiende Eeuw. Van kunstenaars uit de Pijp zoals Jan Steen, Quellijn, Van Ostade en Vermeer. Op de computer bewerkte ik de plaatjes zodat het lijkt alsof ze worden omlijst door een raamkozijn. Vervolgens hebben we de beelden opgeblazen van de originele 30 bij 40 centimeter tot tweeëneenhalf bij drie meter, zodat ze passen op de enorme ramen.”

Is dit een manier van de gemeente om de gedupeerde bewoners te paaien?

„Nee, het idee kwam helemaal van mij. Ik heb wel vaker van dit soort ideetjes. Sinds de panden zijn dichtgetimmerd, heb ik een unheimisch gevoel als ik in de buurt loop. Het ziet er namelijk niet uit, vooral ’s avonds. Dus ik heb de gemeente gebeld en gezegd dat ik de boel er weer bewoonbaar uit wil laten zien.”

En daar heeft u nu geld voor gekregen?

„Ja, bij de gemeente hadden ze ook zoiets van: hier moeten we wat aan doen. En het werkt, we hebben deze ochtend al veel positieve reacties ontvangen, auto’s stoppen om even te kijken naar het kozijn waar een meneer een brief schrijft. Of naar de drie zingende meisjes. Het is grappig, net of je bij iemand naar binnen kijkt.”

Hanina Ajarai

    • Hanina Ajarai